Yararları saymakla bitmez

Yararları saymakla bitmez

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aylin Yılmaz, keten tohumunun yararlarını anlatıyor

Keten tohumu özelikle salatalarda, yoğurtlu mezelerde veya ekmek yapımında da kullanılabilir.

Keten tohumu omega 3 ve 6 yağ asitlerinin iyi bir kaynağı olmakla birlikte; az miktarda magnezyum, demir, bakır ve çinko ile çeşitli vitaminleri içerir. Yeterli miktarda balık tüketmeyenler, omega 3 yağ ihtiyaçlarını karşılamak için keten tohumundan faydalanabilir.

Keten tohumunun yararları

Keten tohumunun lif içeriğinden dolayı laksatif etkisinin bulunabilmesi mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelebilme, bağırsakları yumuşatabilme ve kabızlığa karşı iyi gelebilme gibi muhtemel faydaları vardır. Keten tohumu içerdiği omega 3 yağ asitlerinden dolayı kalp-damar hastalıklarına karşı muhtemel koruyucu özellik taşır. Keten tohumu ayrıca kan-şeker seviyelerini stabilize ederek, diyabet şiddetinin azalmasını sağlayabilir.

Keten tohumu nasıl tüketilebilir?

Keten tohumu öğütülerek, toz halinde kullanılabilir. Bir kaşık keten tohumu ağza atıldıktan sonra arkasından su içilebilir veya yemeklere, yoğurda, salatalara, müsliye, pasta, börek gibi unlu mamullere karıştırılarak da tüketilebilir. Ancak aşırı tüketimine dikkat edilmelidir.

Zayıflamaya konusunda etkili

Keten tohumu zayıflamaya katkı sağlayabilir. Zayıflama programında, hayvansal kaynaklı yağ alımı yerine; bitkisel kaynaklı yağların alımına özen gösterilmesinde fayda vardır.

Keten tohumu, bağırsaktan geçerken içermiş olduğu, değerli sabit yağların emilime uğramasıyla, gereksinim duyulan enerji karşılayabildiği gibi lif içermesinden dolayı rejim yapan kişilerin sağlıklı kilo vermesine yardımcı olabilir.

Dikkat!

Keten tohumu ve özellikle keten tohumu yağı mutlaka taze olarak tüketilmelidir. Keten tohumunun saklama koşulları çok önemlidir. Özellikle buzdolabında saklanmalı ve soğuk zincirle dağıtılmalıdır. Uygun buzdolabı koşullarında sadece birkaç hafta raf ömrü olan keten tohumu kolayca okside olabilmektedir. Uygun saklama koşulları sağlanmadığında çabuk bozulabilir ve ürün içinde serbest radikaller oluşabilir.

20-25 derece sıcaklıktaki eczane ve aktar raflarında sergilenen keten tohumu yağına dikkat!

Keten tohumu uygun saklama koşullarında saklanmadığında çok çabuk bozulduğunu, bozulabilir. Keten tohumunu tane halinde alarak, evde öğütüp hemen tüketmek sağlıklı bir yöntem olarak seçilebilir. Öğütülmüş tohumlar buzdolabında ışık görmeyecek şekilde kapalı ve koyu renkli kaplarda saklanmalı ve ısı ile kesinlikle temas etmemelidir.

Etiketler :