Yarbay Klaus Wolf, özür diliyor

Yarbay Klaus Wolf, özür diliyor

Osmanlı’nın, 1. Dünya Savaşı’na Almanya yüzünden girdiğini hatırlatan Yarbay Klaus Wolf, Almanlar adına Türklerden af ve özür diliyor

Gallipoli 1915” kitabının yazarı Alman Yarbay Klaus Wolf, Çanakkale Savaşı’nda Türklerin yanında çarpışan ve ölen 534 Alman askerinin anısına, Gelibolu’ya anıt dikilmesini istiyor.

Osmanlı’nın, 1. Dünya Savaşı’na Almanya yüzünden girdiğini de hatırlatan Yarbay Klaus Wolf, Almanlar adına Türklerden af ve özür diliyor.

Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Savaşları’nda şehit düşen Türk askerleri ile yaşamını yitiren düşman askerlerinin anısına dikilen anıtlar her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Gelibolu’da Türk anıtları dışında İngilizlere, Avustralyalılara, Fransızlara ve Yeni Zelandalılara ait askeri anıtlar bulunuyor. Bu anıtlara yakında bir yenisi eklenebilir. Çanakkale Savaşı sırasında Türklerin yanında Alman askerleri de savaştı ve onlardan 534’ü öldü. Ancak bu askerler için bugüne kadar
herhangi bir anıt dikilmedi. Şimdi Almanya bu eksiği gidermek için harekete geçmeye hazırlanıyor.

“Gelibolu 1915. Birinci Dünya Savaşı’nda Alman-Türk askeri ittifakı” adlı kitabı bulunan Kurmay Yarbay Klaus Wolf, Savunma Havacılık Dergisi’ne verdiği ve Özge Kılınç imzasıyla çıkan röportajda, savaşta ölen Alman askerlerini anmak için Gelibolu’da bir barış parkı kurulmasını önerdi.

Almanların da Çanakkale’deki atalarını anmak istediğini söyleyen Wolf, Türkiye’de Türklerin yanında savaşırken ölen Alman askerlerine karşı ilgisizlik olduğundan yakındı. Wolf, “Tarabya’daki Alman Askeri Mezarlığı’nda bile Almanların bu savaştaki katkıları yeterince hatırlanmıyor, Alman askerlerine yeterince atıfta bulunulmuyor. Bakın Çanakkale’deki Alman askeri mezarları çeşitli sebeplerden dolayı bugüne kadar muhafaza dahi edilememiş” diye konuşarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla Çanakkale’de, biz Almanlara da bu savaşa katılan insanlarımızı hatırlayıp anabileceğimiz bir köşe ayrılsa, bu barışçıl ve iki halkı birleştirici durumu sembolize etmek açısından çok iyi bir işaret olurdu.”

TÜRKİYE SICAK BAKMAMIŞ
Wolf’un verdiği bilgiye göre, Birinci Dünya Savaşı’ndan 1936 yılına kadar Alman hükümetleri nezdinde Gelibolu’ya anıt dikebilmek için Türk tarafına birçok girişimde bulunulmuş ama bu çaba ve başvurular çeşitli nedenlerden dolayı kabul görmemiş ve reddedilmiş. İkinci Dünya Savaşı’yla birlikte bu konu Almanya’nın da gündeminden düşmüş. Şimdi bu konu Wolf aracılığıyla tekrar Almanya’nın gündemine girdi. Wolf, “Bugün bu mevzuyla ilgili olarak bir nevi müşterek Barış Parkı’nı öngören somut bir fikrimiz var ve eğer Türk makamları sıcak bakarlarsa uluslararası fonlardan bunun finansmanı sağlanabilir. Buna yeşil ışık yakılması halinde, mevcut toplumlararası dostluğun daha da pekişeceği malumdur” diyor.

Alman Yarbayın itirafı: Bizim yüzümüzden savaşa girdiniz ve çok acı çektiniz

ALMAN ordusunda faal olarak görev yapan Kurmay Yarbay Klaus Wolf, Türkiye’nin ‘olur’ vermesi durumunda parkın finansmanının Almanya kaynaklı çevrelerden sağlanabileceğini belirterek, “Umarım, Türk makamları bu projeye sıcak bakar ve Çanakkale’deki Uluslararası Barış Parkı’ndaki ağaçlardan ilk ‘barış zeytinyağını’ Çanakkale Savaşı’nın 100. Yıldönümü’ne, 2015 yılına yetiştirebiliriz” dedi. Wolf, gerek kitabında gerekse röportajda Almanya adına Türklerden tarihi bir özür de diledi. Osmanlı Devleti’nin Almanya nedeniyle 1. Dünya Savaşı’na girdiğini ve bunun sonuncunda büyük acılar yaşandığını söyleyen Wolf, Almanlar adına ilk defa Türklere çektirdikleri acılar nedeniyle özür ve af dileyen ilk Alman. Bu arada dergideki röportajda 1. Dünya Savaşı’ndaki Türk / Alman askeri işbirliğini gösteren ve bir kısmı ilk defa yayımlanan fotoğraflara da yer verildi.

Star

Etiketler :