Yardım gemisine Göcek'te sabotaj

Yardım gemisine Göcek'te sabotaj

Gazze filosunun İrlanda bandıralı gemisinin Göcek’te demirliyken sabotaja uğradığı ortaya çıktı. Aktivistlere göre geminin açık denizde batmasına yol açacak nitelikteki sabotajın sorumlusu İsrail.

Yeni Gazze filosunun yola çıkmasını engellemeye yönelik sabotajların ardı arkası kesilmiyor. Son olarak dün İrlanda bandıralı geminin de motoruna zarar verildiği ve bu sabotajın Türk karasularında yapıldığı ortaya çıktı. Gazze’ye insani yardım götürmek isteyen aktivistleri engellemek için ‘sabotajın yöntem olarak seçildiği’ yorumu, böylece iyiden iyiye ağırlık kazanırken,  filoya katılamayacak olan İrlandalı organizatörler de ‘profesyonelce gerçekleştirilmiş’ sabotajla ilgili İsrail’i suçladı. Göcek limanına demirli Saoirse (Özgürlük) gemisinin sahibi ve Gazze İçin İrlanda Gemisi Komitesi’nin Koordinatörü Fintan Lane, “İnsan hayatını tehlikeye atan bir sabotajdı” dediği olayı şöyle anlattı: “Koyda küçük bir gezintiye çıkmıştık. Kaptan bir sorun olduğunu fark edince dalgıçların incelemesi sonucunda pervane şaftlarından birinin bir parçasının yerinde olmadığını tespit edildi. Şaftın bükülmesine ve en nihayetinde de geminin gövdesinde yarık açılmasına yol açacak bir zarar verilmiş. Zararın kademeli olarak meydana gelmesi planlanmış. Ama en nihayetinde pervane, geminin altından kopup yukarıya doğru çıkacaktı. Bu da, makine dairesinin suyla dolmasına ve en nihayetinde de geminin batmasına yol açacaktı. O gezintiye çıkmasaydık, durumu fark edemeyecek ve böylesine tehlikeli bir halde denize açılacaktık.  Olayın en şoke edici boyutlarından biri, sabotajın gecikmeli şekilde zarar verecek bir nitelikte tasarlanması. Sabotajla geminin rıhtımdan ayrılması engellenmek istenmemiş, bunun yerine öldürücü zararın gemi açık denizdeyken meydana gelmesi planlanmış. Bu, gemideki onlarca insanın ölmesine yol açabilirdi.”

Türkiye’nin egemenliği hiçe sayıldı

Sabotajın İsveç gemisi Juliano’ya yapılan sabotaja benzediğini aktaran Lane, “Tamir masrafı 15 bin euro’yu bulacak. Saoirse da  Gazze filosuna katılamayacak. Ama gemideki 20 aktivistten altısı İtalyan gemisiyle filoya katılacak” derken, sabotajdan da İsrail’i sorumlu tuttu: “Bu sorumsuz saldırıyı gerçekleştirmesi en muhtemel taraf İsrail. Ayrıca İrlanda hükümetinin de, bu uluslararası terörizm eyleminin düzenlenmesini emredenlerin adaşet önüne çıkarılması konusunda ısrar etmesi çok önem arz ediyor. Bu sabotaj, Türkiye’de meydana geldi. Türkiye’nin egemenliğine ve uluslararası hukuka hiç saygı gösterilmedi.” 

İsrail gecikmeden memnun

Son sabotaj iddiasına dair bir açıklama yapmayan İsrail ise gecikmelerden memnun. İsrailli yetkililer, masraflarını kendileri karşılayan aktivistlerin gecikme nedeniyle finansal zorluklar yaşadığına ve bu sebeple 1500 olması beklenen aktivist sayısının da 300’e düştüğüne inanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.