Yargıçlar Yargıtay'a darbe vurdular

Yargıçlar Yargıtay'a darbe vurdular

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, TV8'de katıldığı programda, yargıda yaşanan kaosu yorumladı.

Sami Selçuk: “İstinaf Mahkemeleri doğru mantık ile kurulsa iyi olurdu; ama şimdi minik Yargıtaylar yaratır!”

Tv8'de yayınlanan Erkan Tan'ın hazırlayıp sunduğu Erkan Tan ile Başkent'ten programına Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk konuk oldu ve önemli açıklamalarda bulundu.

“ Yargı mensupları, Yargıtay'a darbe vurdular!”

“ Yargıtay zor duruma düşmüştür. Saygınlığı örselenmiştir. Yargı mensupları, Yargıtay'a darbe vurdular. Yargıtay'daki daire başkanının konuşması halkı yanıltmıştır. Yargıtay yara almıştır ve bunun bir bedeli olmalıdır. Herkes dikkatli adım atmalıdır.

“ Yargıdaki sorun duruşmalardadır!”

Selçuk, bugüne kadar tahliye tartışmalarında gündeme gelmeyen bir konuyu, duruşmaların hatalı olduğunu ifade etti.

“Türkiye 'duruşma' kavramının ne olduğunu bilmiyor. Bugün Türkiye'de duruşma kavramı doğru algılansa idi, bunlar başımıza gelmezdi. Daire sayısının azlığı problem değil. Daire sayısı çoğaldıkça Yargıtay'ın bütünlüğü bozulur. Konu, duruşmanın ne olduğu ile ilgilidir. Duruşmalar normalde, 1 oturumda biter. Türkiye'de bu kural hiç uygulanmamıştır. Kaç oturum sürüyor… Tutuklu 14 yıl boyunca cezaevinde bekliyor. Bu durumu düzeltmek, Yargıtay'a ve yargıçlara düşer. Daire sayısının çoğaltılması geçici çözüm getirir. Temyiz kavramını çözmez. Duruşmalar gereksiz hale gelmiştir” diye konuştu.

“İstinaf Mahkemeleri doğru mantık ile kurulsa iyi olurdu; ama şimdi minik Yargıtaylar yaratır!”

“ İstinaf zorunlu; ama çıkış noktası yanlış. İstinafsız iyi bir yargılama olmaz. İstinaf Mahkemeleri şarttır; ama bu hali ile sorunları çözmeyecektir. İstinaf, Yargıtay'ın yükünü azaltmak amacı ile kurulduğunda bazı konular Yargıya gitmeden kesinleşecek, bazı hukuk normlarını Yargıtay yorumlayamayacak” dedi.

Başbakan yanıltılmıştır!”

“ Siyasi danışmanları Başbakan'ı yanıltmıştır. Türkiye kendi kavramlarını gözden geçirmek zorundadır. Yargı reformu kesinlikle yasalar ile yapılmaz. Batılı kavramları, batılı gibi algılamadığımız sürece sıkıntıya düşeriz.” dedi.

“Bu sarsıntılar enerjiye dönüşebilir!”

Prof. Dr. Sami Selçuk tahliyeler üzerine şu açıklamalarda bulundu:

“ Salıvermeler ile birlikte Türkiye'de kıyamet koptu. Türkiye nerede hata yaptığını bulur ise, bu sarsıntı enerjiye dönüşebilir. Önce Yargıtay hatayı bulmalı. Olay önce Yargıtay'ı sıkıntıya soktu. Ben o daireye 8 yılımı verdim. Sahtecilik dosyalarını inceliyorduk. Şimdi o dairede yağma suçlarına ve hırsızlık suçlarına bakılıyor. Bu dosyalar ile 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelen dosyalar kıyaslayamazsınız” diyerek sözlerini noktaladı.
 

Etiketler :