Yargısız ihraca AİHM'den Tazminat

Yargısız ihraca AİHM'den Tazminat

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) Türkiye'ye bir ceza daha geldi.

Mahkeme, bir askeri akademi öğrencisinin hakkında yapılan güvenlik soruşturması sonucu, akademiden ilişiğinin kesilmesi üzerine açtığı davada Türkiye'yi haksız buldu ve Türkiye'nin 6 bin 500 euro manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Askeri akademi öğrencisi Erol Cihangül, kendisi ve ailesi hakkında yapılan gizli güvenlik soruşturması sonucu akademiden ilişiği kesildi. Bunun üzerine, hakkında konulan ihraç kararını Askeri Yüksek İdari Mahkemesi'ne (AYİM) taşıyan Cihangül, kararın bozulmasını talep etti.

Cihangül, ilişiğinin kesilmesine ilişkin herhangi bir gerekçenin kendisine bildirilmediğini de ifade ederek, yargılama sürecinde gizli belgelere ve Savunma Bakanlığı'nın kendisi hakkında askeri akademiden ihraç kararına gerekçe olarak AYİM'e sunduğu bilgiye de erişemediğini ve bunlara itiraz edemediğini ileri sürdü.

Davayı görüşen AYİM, "Askeri hizmetin yerine getirilmesi için gizlilik gerektiren bilgi ve belgelerin başvuran açıklanamayacağı ve idare tarafından yapılan sınıflandırmaya tabi olmadığını ver her bir davada, belgelerin gizli tutulmasını haklı kılacak bulunup bulunmadığını resen değerlendirdiğini" vurgulayarak, Cihangül'ün talebini ret etti.

-6 BİN 500 EURO MANEVİ TAZMİNAT-

Cihangül, AYİM'in kararını, Savunma Bakanlığı tarafından AYİM'e sunulan gizli belgelere erişiminin engellendiği ve Cumhuriyet Savcısı'nın mahkemeye sunduğu yazılı görüşlerinin kendisine bildirilmediğini anımsatarak, "tarafların eşitliği ilkesinin ihlal edildiği" gerekçesiyle AİHM'e taşıdı.

AİHM'de, Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6. maddesinde belirtilen, "Herkes, gerek medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili nizalar, gerek cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamalar konusunda karar verecek olan, yasayla kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının makul bir süre içinde, hakkaniyete uygun ve açık olarak görülmesini istemek hakkına sahiptir" hükmü gereği haksız buldu.

Mahkeme, Cihangül'ün "telafi edilemeyecek manevi bir zarara uğradığını" belirterek, Türkiye'nin Cihangül'e manevi tazminat olarak 6 bin 500 euro ödemesine karar verdi.

Etiketler :