Yargıtay 9. Ceza Dairesi karar verecek

Yargıtay 9. Ceza Dairesi karar verecek

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tutuklu çocuklar hakkında karar verecek.

Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK)'nun 250. maddesi kapsamındaki örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine hükmeden Yargıtay 9. Ceza Dairesi, şimdi de tutuklu çocuklar hakkında karar verecek.

18 yaşından küçük sanıklar hakkında 6008 sayılı yasa ile CMK 250. maddenin 4. fıkrası eklenmişti. 4. fıkra, 'Çocuklar hakkında özel görevli ağır ceza mahkemeleri soruşturma ve kovuşturma usülleri uygulanmaz diyor. Bu sebeple, 10 yıllık sürenin 18 yaşındaki küçük sanıklar için 5 yıl olarak uygulanması gerekiyor. Kanun, çocuklar için cezanın iki kat uygulanamayacağını belirttiği için Yargıtay 9. Ceza Dairesi, şimdi tutuklu çocukların incelemesini yapıyor. İncelemeden sonra tutuklu çocuklar hakkında da bir karar verilecek.

Daire, suç tarihinde zanlıların 18 yaşından küçük olup olmadığına bakıyor. 18 yaşından büyükler için 2001 yılından önceki dosyalara bakılırken; çocuklar için son 5 yıllık dosyalar inceleniyor.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 250. maddesi kapsamındaki örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine hükmetmişti. Özel yetkili mahkemelerde görülen ve aralarında PKK üyeliği, Hizbullah ana davası ve yasa dışı terör örgütü davası sanıklarının yargılandığı 5 davayı inceleyen daire, bu süreyi dolduran 26 tutuklu sanığın tahliyesine karar vermişti.

Adam öldürme suçlarının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi de ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde tutukluluk süresinin en fazla 5 yıl olabileceği hükmü gereğince, 5 yıllık süreyi dolduran cinayet olayına karışan 37 sanığı tahliye etmişti. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :