Yargıya Osmanlı çözümü

Yargıya Osmanlı çözümü

Yitik Hazine Yayınları, Osmanlı Mahkemesini, tarihin tozlu raflarından çıkararak günümüzün hukuk dünyasıyla buluşturdu.

Yitik Hazine Yayınları, Medeni Yargılama Hukuku'nun model kurumu olan Osmanlı Mahkemesini, tarihin tozlu raflarından çıkararak günümüzün hukuk dünyasıyla buluşturdu.

Dr. Abdullah Demir'in kaleminden çıkan 'Osmanlı Mahkemesi' isimli akademik çalışma, bugüne kadar çok defa tartışılan fakat yetersiz malûmatların darlığında kısır yorumlara muhatap kalan Osmanlı Adalet Teşkilatı'nın tarihine ışık tutmanın yanı sıra, devrin en hızlı ve isabetli kararlarına imza atan mekanizmasını objektif ve açıklayıcı bir yaklaşımla irdeliyor.

Derinlemesine analizler, dönemin uygulamalarını ele alan ilmi araştırma ve değerlendirmelerle Osmanlı tarihine farklı bir pencereden bakmayı başaran eser, adaletin uygulama sahası olan mahkemeleri; görev, işleyiş ve etkinlik gibi farklı başlıklarda ele alıyor.

Eser; karar aşamaları ve uygulamaları ile günümüzde de yerli ve yabancı birçok hukukçunun dikkatini çeken Şer'iye mahkemelerinin hukuk davalarında takip ettiği yargılama usûllerini ortaya koyan ve bu uygulamaların tercümanlığını yapan kapsamlı bir çalışma.

Kitapta geçen her görev, usul ve yöntem bugünün sistemi ve hukuk terminolojisi ile net ve anlaşılır bir dille izah ediliyor. Özellikle Şer'iye sicillerinden hareketle Osmanlı mahkemelerinin anlatılması kitabın okurları için Osmanlı coğrafyasında bulunan ülke ve milletlerin genel tarihi, şehir tarihi, iktisat tarihi, hukuk tarihi, tıp tarihi, diplomasi tarihi, yer ve kişi adları gibi alanlarda da önemli malumatlar sunuyor.

Yaşadığımız çağda, özellikle hukuk alanında yaşanan tıkanıklıkların açılmasına yönelik, uygulanabilir pek çok çözüm yolu bulunabilecek bu eser, yeryüzünde 'adalet' kavramını kendi varlığında mücessem hale getiren Osmanlı Devleti'nin, muhakeme gücünü farklı açılardan ele alıyor. Eser aynı zamanda popüler ve güncel konulara açıklık getiren soruları ve çözüm yollarını da ihtiva ediyor.

CİHAN

Etiketler :