"Yarış AKP ile MHP Arasında Geçer"

"Yarış AKP ile MHP Arasında Geçer"

12 Eylül öncesinde Ülkücü dünyanın önemli figürlerinden biri olan Alaattin Aldemir, Haberajanda dergisine sessizliğini bozdu. Aldemir Haziran'da yapılacak olan genel seçimlerin AK Parti ile MHP'nin rekabetine şahit yapacağını söyledi.

12 Eylül öncesinde Ülkücü dünyanın önemli figürlerinden biri olan Alaattin Aldemir, Haberajanda dergisine sessizliğini bozdu. Aldemir Haziran'da yapılacak olan genel seçimlerin AK Parti ile MHP'nin rekabetine şahit yapacağını söyledi.

Haberajanda Dergisi'nden Yavuz Selim ile Mehmet N. Yavuz'un sorularını yanıtlayan Alaattin Aldemir, ilgili sorulara şu yanıtları verdi:

MHP ile CHP arasında son birkaç seçimdir paralellikler, işbirlikleri yaşandı. En son referandumda da beraber 'Hayır' cephesinde yer aldılar. Müteakip seçimlere de yansır mı bu trend?

Önce CHP'de yapılan operasyonu değerlendirmemiz gerekiyor. Bana göre, AK Parti hükümetinden kurtulmak isteyen irade, Deniz Baykal'ı tasfiye ederek yerine Kılıçdaroğlu'nu getirmiştir. Neden? Yeni bir kan değişimi olmuştur, 3-5 puan CHP'nin oyu artacaktır. Şimdi MHP'nin de CHP ile koalisyon kurabilmesi için önce önündeki barajı aşabilmesi gerekiyor. Devlet Bey'e de operasyon yapılırsa…

Olur mu böyle bir şey?

Kapalı kapılar ardında konuşuluyor böyle şeyler. Böyle bir operasyon yapılırsa, bu yine AK Parti iktidarını destekleyenler tarafından değil, AK Parti'nin gitmesini isteyen güçler tarafından yapılacaktır bana göre. Oradaki bir genel başkan değişimi de partinin elini, dinamizmini güçlendirecektir. Seçime daha 7 ay var, böyle bir operasyon seçime yetişir mi yetişmez mi? Yani Türkiye'de olmayacak şeyler değil. Belki de sağda yeni ittifaklar zorlanır.

Yarın seçim sandığı konsa, sonuç bahsettiğiniz istikrar istikametinde mi çıkar yoksa dengeler değişir mi?

Ortada dengeleri değiştirecek fazla dinamik yok. Mevcut liderler, mevcut kadrolarla yine çok da farklı bir sonuç çıkmaz. Ama mücadele bana göre AK Parti ile CHP arasında değil, AK Parti ile MHP arasında olacak. Çünkü Türk-İslam ülkücülerinin alacağı tavır, belirleyici olacak diye düşünüyorum. Belki hareket kurulduğundan beri en stratejik görev ifa edeceği kanaatindeyim. Türkiye'nin de kaderini, nerede yer alacağını belirleyecek. İçe mi kapanacak, dışarıya mı dönecek? AK Parti ile MHP'nin belirleyeceği adaylar, ortaya koyacakları programlar etkili olacaktır.

Ülkücülerle AK Parti arasında mı diyorsunuz?

Hayır, AK Parti ile MHP arasında... Çünkü MHP'nin baraj altında kalması AK Parti'ye çok şeyler kazandırır. Buna karşılık MHP şu anki kadro ile yüzde 17'ler seviyelerinde oy alırsa CHP ile rahatlıkla ortaklık kurabilir. Son dönemde Kürtlerin Kemalist yansıması olan BDP ile CHP'nin birbirine yanaşması, aralarında bir ittifakın olabileceğini gösteriyor. BDP statükoculara mesaj veriyor. 70'lerdeki CHP'yi arıyor. Zaten sol ve Marksist gelenekten geliyorlar… Türkiye'nin bütünlüğü için belki de hayırlı olur. BDP etnik siyaset yerine sosyal siyaset yapıp medeniyet eksenini tercih etmelidir. Propaganda ve unsurları da önemli… Mesela anayasa, sivil anayasa önemli…

Solda ittifak arayışlarına ne diyorsunuz? BDP'yi de aşan, diğer sol fraksiyonları da içine alan bir arayıştan söz ediliyor.

Kılıçdaroğlu'nun gelişi bu sebeptendir zaten. Daha ilk günlerde söylemiştim. İslami duyarlıkları olan Doğu-Güneydoğulu Kürt vatandaşların oy vereceği bir parti var, Türkiye partisi var; ki bu, AK Parti… Ama oy verebilecekleri laik bir parti yoktu. Bu MHP olamayacağına göre CHP olacaktır. Böyle dizayn edildi diye düşünüyorum. BDP'ye de oy vermeyen laik Kürt, Cumhuriyet değerlerine bağlı Kürt vatandaşlarımız da var. Kılıçdaroğlu'nun Tuncelili ve aynı zamanda Alevi olması da bir mesajdır. Bu, Türkiye'nin birliği ve bütünlüğü açısından da bu olumlu bir şey bana göre. Sağlıklı, Türkiye'ye zaman kazandıracak bir hamle olarak görüyorum.

Tutar mı?

Tutar, tutmaz… O ayrı mesele… CHP geleneğinden gelenlere Kılıçdaroğlu uygun bir tip. Devletin bürokratı, devletin soğuk yüzü…

Etiketler :