Yarsav'a göre sandık çağdışı

Yarsav'a göre sandık çağdışı

YARSAV Genel Sekreteri, 'siyaset kurumunun hesaplaşmasının sadece sandıkta yapılacağı' düşüncesinin çağdışı bir anlayış olduğunu savundu.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Genel Sekreteri Muhammet Önder Tekin, 'siyaset kurumunun hesaplaşmasının sadece sandıkta yapılacağı' düşüncesinin çağdışı bir anlayış olduğunu savundu.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in savcıyı aramasını eleştiren Tekin, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınması sırasında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Kadir Özbek'in Cihaner ile aramayı yapan savcıyı aramasına ise hiç değinmedi. 'Gizli tanık' uygulamasını anayasaya aykırı bulan Tekin, basın mensuplarının soru sormasına da izin vermedi.

Tekin, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasıyla ilgili dernek genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Çok sert ifadeler kullanan Tekin, Türkiye'de uzun zamandır anayasal yargı erkine karşı planlı, kapsamlı ve dozu artan oranda yıpratma, kuşatma ve egemen olma çabalarının sürdürüldüğünü iddia etti.

Bu çabaların en güncelinin yargı mensuplarına karşı olanı olduğunu savunan Tekin, yargıda kadrolaşmanın yapıldığı iddiasında bulundu.

Kapatma davası, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararlar, Danıştay'ın üst hukuk normlarına uygun olarak verdiği kararlarda yargıçların hedef gösterildiğini iddia eden Tekin, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nın yürüttüğü soruşturma sırasında yürütme organı temsilcisi bakanlar ve bakanlık görevlileri tarafından engellenmeye, bakanlık müfettişleri yoluyla yıldırılmaya çalışıldığını öne sürdü.

Süreçte yargıç güvencesinin onulmaz biçimde zedelendiğini savunan Tekin, "YARSAV olarak ilk kez ifade etmiyoruz: Hukuk devletinde tutuklama bir önlemdir ve asla ceza niteliğine bürünmemelidir. Tutukluluğun devamında sürenin azlığına değinilmesi ise sadece ve sadece tutuklamanın bir ceza olarak kabul edildiğine delalet edebilir. 'Yargı yargıya bırakılmayacak kadar önemlidir' diyenlerin birden bire YARSAV'ın söylemi olan 'yargı yargıya bırakılmalıdır'ı taklit etmeye ve yargının emrini yerine getirmeye çalışıyoruz demeye başlamaları, yoksa alelacele verilmiş matbu kararlarla TİB'te yapılan dinlemelerin mahkeme marifetiyle saptanmasını engelleme girişiminde olduğu gibi sadece kendilerinin güvenecekleri bir yargı yaratmanın verdiği rahatlıktan mı kaynaklanmaktadır?" diye konuştu.

YARSAV CÜBBESİNE DAHA SIKI SARILACAĞIZ

Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nı istihbari görev yapmakla suçlayan Tekin, "Adli kolluğun ısrarla kurulmamasının nedeni, hukuk devleti ve demokrasi için DGM'lerden bile daha tehlikeli olduğu anlaşılan neredeyse sınırsız yetkilerle donatılmış özel yetkili Ağır Ceza Mahkemelerine bir saatli bomba gibi yerleştirilmiş kadrolar eliyle mevcut siyasi iktidara ve onun uzun vadeli siyasi planlarına yandaş alternatif bir yargı organı mı yaratmaktır?" diye sordu.

Gizli tanık sisteminin anayasaya aykırı olduğunu ileri süren Tekin, toplum gündemine alınması gerektiğini kaydetti.

Yetki gasbı yoluyla masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkının her zamankinden ağır bir biçimde ihlal edildiğini iddia eden Tekin, "Biz bir hukuksuzluk duvarı ile karşı karşıya kaldık. Hatta suçüstü yaptık. Duvara bir tekme attığımızda da arkasından bildik sesler yükseldi. Yargıya açıkça müdahale eden siyasiler ile yürütme erkinde yer alan üst düzey bürokratlar, özenle kamuoyunun dikkatinde kaçırılırken anayasal yetkisini kullanan yüksek kurulun suçlanması maksatlıdır. Bir ülkenin demokrasisini geliştirme yolunda geçmişiyle hesaplaşmasına YARSAV olarak bizim bir diyeceğimiz yoktur, aksi takdirde bizi geleceğe taşıyacak deneyimlerden yararlanma olanağını baştan reddetmiş oluruz. Ancak bu yüzleşme ve hesaplaşmanın samimiyet testinden sınıfta kalmış odaklar eliyle özellikle yargı üzerinden yapılması yahut yapılıyor görünmesi vahim derecede hatalıdır. Hiç kimse, yargı mensupları üzerinden ve ne yazık ki yine bir kısım yargı mensupları da kullanılmak suretiyle yürütülen linç kampanyalarını bu hesaplaşmanın bir göstergesi olarak göstermeye kalkmasın." şeklinde konuştu.

Bu ülkedeki her kurum ve kuruluşun ama en başta siyaset kurumunun kendisiyle yüzleşmesi ve hesabını vermesi gerektiğini ifade eden Tekin, şunları söyledi: "Hemen ekleyelim, hiç kimse bize, siyaset kurumunun hesaplaşmasının sadece sandıkta yapılacağı gibi çağdışı bir anlayışı dayatmaya kalkmasın. Bugün millet iradesi diye ortaya çıkanlar, bağımsız yargıyı yok etme girişimi ile demokrasiye verdikleri telafisi imkansız zararların her seçim döneminde sandığa giderek hesabını verebileceklerini mi sanıyorlar Cübbelerimizi çıkarmamızı isteyenler bilmelidirler ki laik, demokratik hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, yargıç güvencesi ve hukukun üstünlüğü mücadelesinde YARSAV cübbesine daha sıkı sarılacaktır."

Etiketler :