YAŞ Mağdurları Sevindi!

YAŞ Mağdurları Sevindi!

Türkiye'nin önünü açacak anayasa paketinin en önemli maddelerinden biri, Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarıyla ilgili.

Halk da referandumda 'evet' derse, YAŞ'ın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılacak. Ordudan ihraç edilen subay ve astsubaylar, hakkını adalet önünde arayabilecek.

1997'nin Ağustos şûrasında TSK'yla ilişiği kesilen emekli Tabip Albay Prof. Dr. Ahmet Alper, iade-i itibar istediğini söylüyor. Kendisinin bazı özlük haklarını alabildiğini ama bazı subayların ne tazminat ne emekli maaşı alabildiğini kaydeden emekli Albay, "Atılan bazı arkadaşlarımızdan da, hizmetlerini tamamlamadıkları gerekçesiyle para istediler." bilgisini veriyor. GATA'da yedi yıl gastroenteroloji bilim dalı başkanlığı yapan Alper, Batı Çalışma Grubu (BÇG)'nun mimarı eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya'ya ilk kanser teşhisini de koyan doktordu. Fakat BÇG'nin fişlemeleri arasında ismi yer alınca ordudan atıldı. Emekli Albay Alper, anayasa değişikliğiyle birlikte YAŞ mağdurlarının da adalet için haklarını arayacaklarını ifade ediyor.

Bir diğer YAŞ mağduru emekli Binbaşı Şahin Akdoğan, anayasa değişikliği için, "Bunu yapmak yürek isterdi. Küçümsenmeyecek bir irade." yorumunu yapıyor. Anamuhalefet partisi CHP'nin tavrını da eleştiren Akdoğan, "YAŞ kararlarıyla, sadece sağ görüşlü askerler ordudan atılmadı. İçlerinde sol görüşlüler de vardı. Ama maalesef halkı düşünen yok." serzenişinde bulunuyor.

1998 Aralık şûrasında orduyla ilişkisi kesilen emekli hava Binbaşı Cüneyt Demircan, "Geçmişe dönük mağduriyetlerimizin mutlaka telafi edilmesi gerekiyor. Özlük haklarımızın geri verilmesini istiyoruz." taleplerini dillendiriyor. Ordudan atılan bazı askerlerin psikolojilerinin bozulduğunu, intihar edenlerin olduğunu anlatan Demircan, "Kiminin aile düzeni de bozuldu. Eşinden ayrılanlar oldu." diyor. Emekli Jandarma Kurmay Binbaşı Kemal Şahin, "Değişiklik, bundan sonraki süreci etkileyecek. Bizim yaralarımızın sarılması için de kanun düzenlenmesi gerekiyor." görüşünde. Türk demokrasisinin olgunluğa erişmesi açısından YAŞ kararlarının yargı denetimine açılmasını çok önemli bulan Şahin, "Keyfilik sona erecek." değerlendirmesinde bulunuyor. "Neden atıldığımızı bile bilmiyoruz." derken, "Artık biz de hakkımızı arayacağız." vurgusunu yapıyor.

Adaleti Savunanlar Derneği'nin verilerine göre, sadece 1994'ten sonra 1.665 subay ve astsubay YAŞ kararlarıyla ordudan uzaklaştırıldı. Özellikle, 28 Şubat sürecinde, 'irtica' gerekçesiyle sicilleri parlak olmasına rağmen birçok asker, canları kadar sevdikleri üniformalarına veda etmek zorunda kaldı.

Etiketler :