YAŞ mağdurlarına hayati uyarı

YAŞ mağdurlarına hayati uyarı

Referandumun ardından YAŞ kararları ile TSK'yla ilişkiği kesilenler dava açabilecek. Dava açmak isteyenler için önemli uyarılar...

Anayasa değişikliklerinin kabul edilmesiyle Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ile TSK'dan ilişiği kesilenlere yargı yolunun açıldığını hatırlatan Av. Evran Kırmızı, geçmişte YAŞ kararlarından mağdur olanlar için de hukuk mücadelesi başlatma imkanı doğduğunu belirtti. Başlatılacak hukuk mücadelesinin ilk adımının bir dava açmak olduğunu ifade eden Avukat Kırmızı, şu anda davanın nerede ve ne zaman açılması gerektiğinin net olmadığını vurguladı. Anayasa değişikliklerine uyum yasaları çıkarıldığında belki YAŞ kararlarına bakmakla görevli mahkemenin de belirleneceğini anlatan Av. Kırmızı, "Şu anda Kuvvet Komutanlıklarının disiplinsizlik ve ahlaki nedenlerle uyguladığı ilişik kesme işlemlerine karşı Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde (AYİM) açıldığından yorum yoluyla bu davaların da AYİM'de açılabileceğini söyleyebiliriz. Çıkarılacak bir yasayla başka bir mahkeme görevlendirilse bile herhangi bir hak kaybı olmayacaktır." diye konuştu.

 

İdarenin işlemlerine karşı normal dava süresinin 60 gün olduğunu hatırlatan Avukat Kırmızı, dava açma hakkı olmayan bir durumda dava süresinin geçmesi mümkün olmadığına dikkat çekti Anayasa değişiklikleri Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonraki 60 gün içinde dava açmanın yararlı olacağının altını çizen Av, Kırmızı, "Bu şekilde davanın süreden reddedilme ihtimali ortadan kalkacaktır." dedi. Davaların, anayasa değişikliklerinin geriye yürümeyeceği veya başka bir nedenle reddedilebileceğinin altını çizen Avukat Kırmızı, bu durumda yine değişiklikler doğrultusunda Anayasa Mahkemesi'ne bireysel olarak başvurulması gerektiğini, buradan da olumlu sonuç alınamaması durumunda davayı AİHM'e götürmenin mümkün olacağını açıkladı. Evran Kırmızı, "Geçmişte YAŞ kararları ile mağdur olanların haklarını alıp alamayacakları değişikliklere uyum için yapılacak yasal düzenlemeler ve daha önemlisi Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurular sonucunda vereceği kararlar ile belli olacaktır. Yine de bu hukuki sürecin başlatılabilmesini kabul edilen Anayasa değişiklerine borçluyuz." dedi.

 

Etiketler :