YAŞ mağduru yürekleri yaktı

YAŞ mağduru yürekleri yaktı

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde yıllarca karakol komutanlığı yapan astsubay, ordudan atılınca ilçeyi terk etmeyerek pazarcılık yapmaya başladı.

Şimdi, görev yaptığı karakolun yanında bulunan pazarda eşi ile beraber gözleme satarak geçimini sağlıyor.

Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ) kararlarında 'disiplinsizlik' gerekçesiyle haksız yere ordudan uzaklaştırılan subay ve astsubaylar, iade-i itibarlarını almak için yıllardır bekliyor. Hayata zor şartlar altında tutunmaya çalışan Muhsin Polat'ın astsubaylığa giden yoldaki hikâyesi, 1987 yılında askerlik yaptığı günlerde başlar. O yıl vatanî görevini yaparken tezkere bırakan Polat, uzman çavuş olur. Göreve başladıktan sonra astsubaylık sınavını da kazanan Polat, dört ayrı şehirde çalıştıktan sonra 1996 yılında Kandıra Jandarma İlçe Karakol Komutanı vekilliğine atanır. Karakol komutanı olmadığı durumlarda ilçenin asayişinden sorumlu olan Muhsin Polat, kaymakamın başkanlığındaki güvenlik toplantılarına katılır. İlçenin güvenlik sorunlarıyla yakından ilgilenen ve Kandıra halkı tarafından çok sevilen Polat, beklenmedik bir haber karşısında âdeta yıkılır. Hayatı hep mücadeleyle geçen astsubay 'disiplinsizlik' gerekçesiyle TSK'dan ihraç edildiğini nöbetçi olduğu sırada öğrenir. Nöbeti devralmaya gelen arkadaşına görevi, mesaisi bitene kadar devretmez.

Karakoldaki odasında kişisel eşyalarını toplarken kimliğini ve silahını bırakmak zorunda kalan Muhsin Polat, "O gün serseri bir kurşun gelseydi de o elbiselerle ölseydim." diyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yıllarca hizmet etme düşüncesi içerisinde subaylık sınavlarına hazırlanan Polat, "94 olan sicil puanına rağmen 'sen disiplinsizsin' diye ihraç edilmeyi hazmetmek hiç de kolay olmadı." diyor. Bir anda ev hanımı eşi ve dört çocuğu ile ortada kalınca evlerini de sattıklarını belirten Polat, başka iş bulamayınca, eşi ile beraber pazarcılık yapmaya başladığını söyledi. Son altı yıldır eşi ile beraber, eski birarabaile pazarlara giden Polat, Kandıra ve çevredeki pazarlarda gözleme yapıyor, yumurta, yufka, peynir ve Kandıra yoğurdu satıyor.

Pazarda halkın kendisini tanıdığını söyleyen mağdur astsubay, ilk başlarda pazarcılık yaptığı için yadırgandığını fakat sonraları bu duruma kendisinin de alıştığını söylüyor. Pazarda bazen, "Komutan, bize oradan iki gözleme ve iki ayran gönder." sözleriyle muhatap olduğunu kaydeden Polat, zamanla buna alıştıklarını söyledi.

Vatandaşlar da komutanı pazarda görünce şaşırdıklarını söyledi. İlk başta pazarda neden gözleme yaptığını anlayamadıklarını belirten vatandaşlar, sonra gerçeğini öğrendiklerini ve halen daha kendisine 'komutan' ismi ile hitap ettiklerini söyledi.



CİHAN 

Etiketler :