YAŞ masasındaki tutuklu paşalar

YAŞ masasındaki tutuklu paşalar

Yüksek Askeri Şura'da 40 tutuklu general ve amiral terfi listesinde yer alacak. YAŞ üyelerinin önündeki terfi bekleyen tutuklu personel listesi şöyle

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün Genelkurmay Karargahı'nda toplandı. YAŞ'ta öncelikli olarak, Suriye'deki durum ve değişen angajman kuralları çerçevesinde TSK'nın bölgede yürüttüğü çalışmalar, PKK ile mücadele ve Suriye üzerinden olası terör sızmalarına karşı alınacak önlemler masaya yatırılacak.

Toplantıda ayrıca, Genelkurmay Başkanlığı'nca hazırlanan askeri stratejik konsept gözden geçirilecek, Silahlı Kuvvetlerle ilgili önemli mevzuat çalışmaları değerlendirilecek.

YAŞ'ta bir diğer gündem 68 tutuklu paşanın durumu, Suriye ve PKK ile mücadele olacak. 16 üyeli YAŞ'a biri tutuklu biri GATA'da yatan 2 Orgeneral katılamıyor.

YAŞ 2 tutuklu 'Or'suz yapılacak

Olağan durumda Başbakan dahil 16 üyesi bulunan YAŞ, tutuklu Orgeneral Bilgin Balanlı ile hakkında yakalama kararı bulunan ve halen GATA'da tedavi gören Orgeneral Nusret Taşdeler'in toplantıya katılamayacak olmaları nedeniyle 14 üyeyle toplandı. Mazeret bildiren iki komutan, YAŞ Kanunu gereği gündem maddelerine yönelik önerilerini yazılı olarak sunabilecekler.

Terfi listesinde 122 subay var

Şura, daha sonra terfi ve atamalar gündemine geçecek. 4 gün sürecek olan toplantının üzerinde en çok konuşulacak konusu da çeşitli davalarda tutuklu yargılanan 68 general ve amiralin terfi ve atamaları olacak. YAŞ üyelerinin önünde, 40 tutuklu generalin de aralarında olduğu 122 kişilik terfi listesi de olacak. YAŞ'ta temdit verilebilecek general ve amiral sayısının TSK Personel Kanunu uyarınca 47 ile sınırlandırılması nedeniyle terfi listesinde yer alan komutanlar hakkında nihai bir karar verilmesi gerekecek. YAŞ matematiğini kilitleyen bu tablo karşısında yeni denklemler kurulacak.

Tutuklu 40 general için 3 formül

Tutuklu generallerden terfi sırası gelenler konusunda masada üç seçenek bulunuyor. Bunlardan biri, terfi listesine giren 40 generalin tümünün emekli edilmesi, bir diğeri ise görevlerinden açığa alınmaları. Her iki seçenek de kanunen mümkün. Ancak henüz tutuklu personel hakkında kesin hüküm olmadığı ve sayılarının hayli fazla olması nedeniyle bu iki seçenek de düşük ihtimal olarak değerlendiriliyor. Şura üyelerinin ağırlıklı olarak üzerinde durdukları belirtilen son seçenek ise, tutuklu generallerin bir kısmının temdit alıp bir kısmının emekliye sevk edilmeleri. Burada da seçimin sicil notuna göre yapılması, yahut geçen yıl temdit alan tutuklu generallerin emekliye sevk edilmeleri şeklinde yapılması bekleniyor.

Emekliliği kesin olan tutuklu paşalar

Ancak emekliliğine kesin gözüyle bakılan tutuklu general ve amiraller de var. Emekliliğine kesin gözüyle bakılanlar, bulunduğu rütbede 3 yıllık temdit hakkını dolduran Tümgeneraller Salim Erkal Bektaş, Ahmet Yavuz, Halil Helvacıoğlu ile Tuğgeneral Ali Aydın ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu. Bunların yanı sıra Şura'da emekliye sevk edilmesi beklenen diğer isimler ise; Dost Mayını davasında tahliye gören ve tutuksuz yargılaması süren Tuğgeneral Zeki Es ile Uludere'de vur emrini veren komutan olarak anılan Genelkurmay 2. Analiz Değerlendirme Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu. Kuğu, olayın ardından, yetkili ağızlardan yapılan açıklamalarla da sorumlu olarak işaret edilen ve çeşitli çevrelerce görevden alınması istenen komutan olmuştu.

Kararlar cumartesi günü açıklanacak

Terfi sırasındaki tutuklu general düğümünün çözülmesinin ardından TSK bünyesinde kalacak tutuklu general ve amiraller için yeni görevlendirmeler gündeme gelecek. Tutuklu olmakla birlikte bir yıl daha rütbesinde göreve devam ettirilmesi kararı alınan general ve amirallerin daha pasif görevlere atanmaları bekleniyor. YAŞ, 4 günlük çalışma süresini 4 Ağustos Cumartesi günü tamamlayacak. YAŞ kararları, açık oylama ve toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınacak. Ancak atamalarda en yetkili isim olan Başbakan, atama kararnamesini onaylamadan önce tekliflerde istediği değişikliği yapabilecek. Erdoğan, kararnamenin son halini Cumhurbaşkanı'nın onayına sunacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından YAŞ kararları aynı gün kamuoyuna açıklayacak.

ASLAN GÜNER EMEKLİ OLUYOR

YAŞ'TA komuta kademesinde sınırlı değişiklikler olacak. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları değişmeyecek. Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aslan Güner emekliye sevk edilerek yerine orgeneralliğe terfi eden bir korgeneral atanacak. Şurada, bir değişiklik de, Ergenekon davası kapsamında hakkında yakalama kararı olan ancak halen GATA'da tedavisi süren EDOK Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler'in görevinde bekleniyor. Taşdeler'in, geçen yıl YAŞ üyeliği kadrosu açılarak bu göreve kaydırılan tutuklu Orgeneral Bilgin Balanlı gibi pasif bir göreve çekilebileceği belirtiliyor. Bu da, bir yıl daha Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine devam edecek olan ancak 4 yıllık rütbe bekleme süresi dolduğu için sayı olarak orgeneral kontenjanından düşen Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'ndan boşalan kontenjanın yeni bir orgeneral terfisiyle doldurulması halinde mümkün olacak. Terfi ettirilmesi beklenen ikinci korgeneralin de EDOK Komutanlığı'na getirilmesi bekleniyor.

Eğer iki orgeneral ataması yapılırsa, Kara'da 10 korgeneralin 6'sı tutuklu olduğu için 4 korgeneral arasından seçim yapılacak. YAŞ üyeleri, terfi sırasındaki 2 jandarma korgeneral arasından da atama yapabilir. Ancak TSK'da Jandarma'dan bir orgeneral ataması şimdiye kadar görülmediği için beklenmiyor. 2 orgeneral ataması yapılırsa, halen 14 olan orgeneral sayısı 15'e yükselecek.

YAŞ MASASINDAKİ TUTUKLU GENERALLER

-Yüksek Askeri Şura'da 40 tutuklu general ve amiral terfi listesinde yer alacak. Bunların 18'i Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda, 14'ü Deniz Kuvvetleri'nde, 5'i Hava Kuvvetleri, 3'ü ise Jandarma Genel Komutanlığı'nda. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın terfi listesindeki amirallerin ise çoğu tutuklu durumda.

YAŞ üyelerinin önündeki terfi bekleyen tutuklu personel listesi şöyle:

-KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

-KORGENERALLER: Nejat Bek (Balyoz-temditli), İsmail Hakkı Pekin (İnternet Andıcı-Temditli), Mustafa Korkut Özarslan (Balyoz-temditli), Yurdaer Olcan (Balyoz), Tevfik Özkılıç (28 Şubat), Mehmet Eröz (İnternet Andıcı)

-TÜMGENERALLER: Salim Erkal Bektaş (Balyoz-temditli), Ahmet Yavuz (Balyoz-temditli),

Gürbüz Kaya (Balyoz-temditli), Abdullah Dalay (Balyoz-temditli), İhsan Balabanlı (Balyoz-temditli) Berkay Turgut (28 Şubat-temditli), Hasan Fehmi Canan (Balyoz), Bekir Memiş (Balyoz)

-TUĞGENERALLER: Kasım Erdem (Balyoz-temditli), Mehmet Ali Yıldırım (28 Şubat-temditli), Lokman Ekinci (28 Şubat), Gökhan Gökay (Balyoz)

-DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

-KORAMİRALLER: Mehmet Otuzbiroğlu (Balyoz-temditli), Kadir Sağdıç (Balyoz)

-TÜMAMİRALLER: Haydar Mücahit Şişlioğlu (Balyoz-temditli), Ramazan Cem Gürdeniz (Balyoz), Fikret Güneş (Balyoz),

-TUĞAMİRALLER: Abdullah Gavremoğlu (Balyoz-temditli), Ahmet Türkmen (Balyoz-temditli), Nadir Hakan Eraydın (Balyoz-temditli), İsmail Taylan (Balyoz-temditli), Turgay Erdağ (Balyoz), Cem Aziz Çakmak (Balyoz), Serdar Okan Kırçiçek (Balyoz), Levent Erkek (Balyoz), Mehmet Fatih İlğar (Balyoz)

-HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

-KORGENERALLER: Ziya Güler (Balyoz-temditli), Korcan Pulatsü (Balyoz-temditli)

-TÜMGENERALLER: Beyazıt Karataş (Balyoz-temditli), Nedim Güngör Kurubaş (Balyoz)

-TUĞGENERALLER: Mustafa İlhan (Balyoz-temditli)

-JANDARMA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

-TÜMGENERALLER: Halil Helvacıoğlu (Balyoz-temditli)

-TUĞGENERALLER: Ali Aydın (Balyoz-temditli), Bulut Ömer Mimiroğlu (Balyoz)

Hilmi Özkök, 2 Ağustos'ta Silivri'de tanıklık edecek

ERGENEKON davası kapsamında 2003mahkeme heyetince -2004 yıllarındaki darbe planlarıyla ilgili tanıklığına başvurulması kararlaştırılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün, 2 Ağustos Perşembe günü yapılacak duruşmaya katılması bekleniyor. Mahkemece irtibata geçilen emekli orgeneral Hilmi Özkök'ün perşembe günü yapılacak duruşmaya katılabileceğini söylediği öğrenildi. Ergenekon mahkemesi Hilmi Özkök'le birlikte, eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, AK Parti Gaziantep Milletvekili gazeteci Şamil Tayyar, Abdullah Öcalan'ın avukatları Doğan Erbaş, İrfan Dündar ve Zeki Okçuoğlu'nun da aralarında bulunduğu 17 kişinin tanık olarak dinlenmesine karar vermişti.

Star gazetesi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.