YAŞ toplantısında ilk gidecek komutan

YAŞ toplantısında ilk gidecek komutan

Uludere, Türk jetinin düşürülmesi ve MGK'daki düşük performansı gerekçe gösterilerek havacı komutan görevden alınacak.

Taraf Gazetesi yazarı Lale Kemal, yaklaşan YAŞ toplantısı öncesinde görevden alınacak komutanlarla ilgili iddialı satırlar kaleme aldı. Kemal'e göre YAŞ toplantısında gidecek ilk komutan Orgeneral Erten..

İşte Kemal'in o yazısı:

Tutuklu 68 general ve amiralden 40'ının terfisinin netleşeceği Yüksek Askerî Şûra'da, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erten'in Uludere Katliamı nedeniyle görevden alınacağı belirtiliyor

ULUDERE TÜRK JETİNİN DÜŞÜRÜLMESİ VE MGK'DAKİ PERFORMANS

Bugün başlayıp 4 gün sürecek Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantısındaki sürprizin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'in görevden alınarak emekliye sevkedilmesi olacağı Ankara kulislerinde konuşuluyor. Erten'in, gerek geçen yıl aralık sonlarında, 34 vatandaşın PKK'lı sanılarak F-16 uçaklarıyla bombalanması gerekse 22 Haziran'da bir F-4 jet uçağının Suriye tarafından düşürülmesiyle sonuçlanan olaylarda iyi yönetim zafiyetleri yaşanması nedeniyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevinden alınmasının söz konusu olduğu belirtiliyor. Erten'in, MGK toplantılarında da iyi performans gösteremediği belirtilirken yerine en kıdemli general olan Eskişehir'deki 1'nci Hava Kuvvetleri Komutanı olan Korgeneral Abidin Ünal'ın getirilmesi olasılığı bulunuyor. Ancak, Ünal'ın da siyasi iradeye bağlılık konusunda sorunlu bir general olduğu biliniyor.

ASKER KARARA DİRENEBİLİR

Hükümetin, Erten'i görevden alıp emekliye sevketme tasarrufuna askerin direnç göstermesi bekleniyor. Balyoz soruşturmasında Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın tutuklanması üzerine, 2011 Şûrasında, Korgeneral Mehmet Erten, orgeneral rütbesine yükselerek Hava Kuvvetleri Komutanı olmuştu.

GEÇTİĞİMİZ YILKİ OLAYLI YAŞ

Gerek 2010 gerekse 2011 yılı YAŞ toplantıları, siyasi iradenin ve Cumhurbaşkanlığı katının general ve amiral terfilerine yönelik yasal haklarını kullanmalarına karşı TSK komuta kademesinin direnci nedeniyle olaylı geçmişti. Geçen yılki Şûra ise, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının, Balyoz sanığı generallerin yasalar öngörmemesine rağmen terfilerinde israr etmeleri ve siyasi iradenin bunu kabul etmemesi üzerine istifalarını vermeleriyle bir kriz havasında gecmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullan Gül, Genelkurmay Başkanlığı görevine Orgeneral Necdet Özel'i atayarak, komuta kademesinde yumuşak geçiş yapılmasını sağlamıştı.

LİBERAL GENERALLER GETİRİLECEK

Son iki Şûrâ'da, Ergenekon ve Balyoz sanığı generalleri, res'en emekli etmek yerine sürelerini uzatarak askerle uzlaşan hükümet ve Çankaya'nın, bu yılki Şûrâ'da daha liberal, vizyon sahibi generalleri çeşitli görevlere atayacakları, gelen haberler arasında. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül'ün, TSK komuta kademesinin vizyoner isimlerle şekillenmesi yolunda bir süredir temaslarda bulundukları belirtiliyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da, bir sorumuz üzerine, YAŞ'taki atamalar konusunda çalışmaların sürdüğünü belirtmiş ancak bu çalışmaların neler olduğunu söylememişti. İyi haber alan bir kaynağım, "Geçen yılki YAŞ'ta siyasi irade üst kademe dizaynı ile uğraştı. Şimdiki YAŞ'ta sivilleşme adına liberal generallerin atamalarının yapılması söz konusu. TSK'da, darbe heveslisi ya da üçüncü dünyacı çizgisindeki çürük elmalar ayıklanırken iyilerin terfi etmesi prensibinden hareket edilecek" dediler.

TUTUKLU GENERALLER

Gerek Balyoz, gerekse Ergenekon sanıklarının, kendilerine yönelik suç isnatlarının asılsız olduğu iddialarında bulunarak açtıkları davaları kaybetmeleri üzerine terfileri gelen bazı sanık general ve amirallerin emekli edilmeleri gündemde. Bazılarının ise asker ile bulunan orta yol formülü nedeniyle görevlerinde süre uzatımına gidilmesi söz konusu.

68 muvazzaf general ve amiral tutuklu sanıklar arasında bulunurken, bunlardan 40 kadarı terfi bekliyor. Ancak 2010 ve 2011 Şûrâlarında görevlerinde bekleme süreleri uzatılarak 4 yıllık limiti dolduran yaklaşık 22 sanık generalin emekli edilmeleri kalan 18'inin de görev sürelerinin uzatılmaları bekleniyor. Ancak, görev süreleri uzatılacak olan bazı sanık amiral ve generallerden, son aylarda internete düşen ses kayıtlarında, toplumu rahatsız eden ifadeleri basına yansıyanların da emekli edilmeleri söz konusu olabilir. Sivil kanatın aslında, terfileri gelen tüm sanık amiral ve generalleri de emekli etmek istediği ancak TSK komuta kademesinin buna karşı çıktığı belirtiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.