YAŞ ve HSYK'ya Referandum

YAŞ ve HSYK'ya Referandum

Gelecek hafta muhalefet partilerine sunulacak olan anayasa değişiklik paketi büyük ölçüde netleşti.

Gelecek hafta muhalefet partilerine sunulacak olan anayasa değişiklik paketi büyük ölçüde netleşti. Pakete göre Anayasa'nın 125. maddesinde yapılacak değişikle YAŞ'taki ihraç kararlarına karşı yargı yolu açılıyor. Ancak terfi ve atamalar için itiraz kabul edilmeyecek. Pakette HSYK kararlarına itiraz da yer alıyor.

AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişiklik paketine memurlar ve askerleri ilgilendiren sürpriz maddeler giriyor. Referanduma taşınması beklenen paketin en önemli maddelerinden birisi ordudan hiçbir gerekçe gösterilmeden atılan askerlerle ilgili. İktidar partisi, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarını yargı denetimine açmaya kararlı. Anayasa'nın 125. maddesinde yapılacak değişikle YAŞ'taki ihraç kararlarına karşı yargı yolu açılıyor. Ancak terfi ve atamalar için itiraz kabul edilmeyecek. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararlarına da yargı yolu açılacak.

Başbakan Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün "şerh" koymak zorunda kaldığı YAŞ kararlarına karşı hak arama yolu kapalı. Anayasa'nın 125. maddesine dayanılarak bugüne değin 2 bini aşkın subay ve astsubay ordudan atıldı. Özellikle 28 Şubat sürecinde zirve yapan atılmaların birçoğu "irtica" gerekçesine dayandırıldı. Hukuk sisteminde tarifi olmayan "irtica"yla neyin kastedildiği ise belirtilmedi.

Anayasa paketine yeni eklenecek sürpriz madde memurlarla ilgili. Anayasa'nın "Görev sorumlulukları, disiplin kovuşturulmasında güvence" başlıklı 129. maddesine göre uyarı ve kınama cezası alan memurlar yargı yoluna gidemiyor. AK Parti, memurların meslekte ilerlemesini, statüsünü etkileyen kınama ve uyarı cezalarını da yargı denetimine alacak düzenleme yapıyor. Bunun için mevcut maddede yer alan "uyarma ve kınama cezalarıyla ilgili olanlar hariç" ibaresi çıkartılacak. Gelecek hafta muhalefet partilerine sunulacak olan anayasa değişiklik paketinde ise CHP'nin ısrarı olan dokunulmazlıklar ile BDP'nin istediği seçim barajının indirilmesi yer almayacak

Etiketler :