Yaşlı Filistin'li sınırda şehit edildi

Yaşlı Filistin'li sınırda şehit edildi

“Köyüme gidiyorum, çok özledim” diyen yaşlı Filistinli “Dönüş Hakkı”nı uygulamaya çalıştı ve sınırda İsrail Askerleri tarafından öldürüldü.

Önceki gün (15 Mayıs Cumartesi) işgal altındaki topraklara en yakın nokta olan Beyt Hanun’da işgal güçlerinin açtığı ateş sonucu şehit olan 80 yaşındaki Filistinli Hacı Fuad Matar’ın 62 yıl önce göç etmek zorunda kaldığı Yibna beldesine dönmeye çalıştığı bildirildi.

Yaşlı Filistinlinin eşinin, 60 kilometre uzaklıktaki köyüne dönmek istediğini söyleyen kocasının sözlerini sadece özlemi ifade eden sözler zannettiği ve ciddiye almadığı, fakat Han Yunus’un doğusundaki sınır bölgesinde şehit olduğu ve vücuduna yedi kurşun isabet ettiği haberi gelince hayat arkadaşının köye dönme niyetinin ciddi olduğunu anladığı kaydedildi.

Şehit Fuad Matar’ın doğum yeri olan Yibna beldesi, Yafa kentinin güneyindeki tepelerde kurulu. 59.554 dönüm araziye sahip olan beldenin 24 kilometre güneyinde de Er-Ramle beldesi yer alıyor.

1948’de Siyonist çeteler Yibna’yı yakıp yıktıklarında Fuad Matar henüz gençliğinin baharındaydı. O dönemde köyde 6.287 Filistinli yaşıyordu. Haziran 1948’de köyü ele geçiren Siyonistler, 1949 yılında da köyde Yahudi yerleşkesi inşa ettiler.

Şehit Fuad Matar’ın eşi Quds Press’e yaptığı açıklamada eşinin Cumartesi günü sabahı “Ben köye (Yibna) gidiyorum, çok özledim” dediğini söyledi.

Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahya’da yaşayan yaşlı kadın, eşinin şehit olduğu haberi geldiğinde onun bu sözleri bilinçli olarak söylediğini ve köyüne dönme niyetinin ciddi olduğunu anladığını ifade etti.

Şehit Fuad Matar’ın cenazesi, Cumartesi günü yapılan ve binlerce kişinin katıldığı kalabalık bir cenaze töreniyle toprağa verildi. Yaşlı Filistinlinin Mahmud adındaki oğlunun da Siyonist işgal ordusunun geçen yıl Gazze’ye açtığı savaşta şehit olduğu bildirildi.

Kaynak: Filistin Enfermasyon Merkezi

Etiketler :