YAŞ’zedeler mahkeme yolunda

YAŞ’zedeler mahkeme yolunda

YAŞ kararlarıyla TSK'dan ihraç edilenler, Ergenekon Terör Örgütü ve darbe planıyla ilgili süren davalara müdahil olmak için başvuracağı öğrenildi.

TSK’dan yargısız şekilde ihraç edilen subay ve astsubaylar; YAŞ üyeliği yapmış Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile Silahlı Kuvvetlerde en üst düzeyde görev yapmış birçok generalin, Ergenekon davası ve Balyoz Darbe girişimi davalarında sanık olarak yargılandığını ve verdikleri kararların şaibeli olduğu gerekçesiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müdahil olmak için başvuracak

 

KENAN KIRAN’ın haberi

 

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilen subay ve astsubaylar, Ergenekon Terör Örgütü ve darbe planıyla ilgili süren davalara müdahil olmak için başvuracağı öğrenildi.

TSK’dan ihraç edilen subay ve astsubaylar; YAŞ üyeliği yapmış Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile Silahlı Kuvvetlerde en üst düzeyde görev yapmış generaller, etkin görevlerde bulunan üst subayların Ergenekon davası ve Balyoz Darbe girişimi, İrtica Eylem Planı gibi davalarda sanık olarak yargılandığını ve verdikleri kararların şaibeli olduğu gerekçesiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müşteki olma başvurusunda bulunacak.

“YAŞ KARARLARI ERGENEKON VE DARBE DAVALARINDA MERCEK ALTINA ALINSIN”

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkan Yardımcısı ve kendisi de YAŞ’zede olan Emekli Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları; YAŞ kararlarının Ergenekon ve darbe planlarıyla ilgili devam eden davalarda mercek altına alınmasını gerektiğini, YAŞ'ın irticai faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle ordudan ihraç ettiği dindar subay ve astsubaylarla ilgili kararların, yargıya kapalı olduğu için şaibe taşıdığını, YAŞ’ın 1990-2009 tarihleri arasında bin 637 kişinin TSK ile ilişkisini kestiğini, 28 Şubat sürecinin yaşandığı 1997-1998 yıllarında tasfiyelerin 569 sayısıyla en fazla olduğunu hatırlattı.

“SANIKLAR, CİDDİ VE SİNSİ KADROLAŞMA GAYRETİNDEYDİLER”

TSK’da, Ergenekon davası ve Balyoz Darbe girişimi, İrtica Eylem Planı gibi illegal oluşumları organize edenlerin yıllardan beri ciddi ve sinsi bir kadrolaşma gayretinde olduğuna dikkat çeken Hacımustafaoğulları; “Kendi gayrimeşru emellerinde kullanabilecekleri kişileri etkin görevlere getirip, yükselmelerini sağlarken, faaliyetleri için engel ve tehlike gördükleri personeli de tasfiye yoluna gitmişlerdir. Bunun için asılsız, düzmece belgeler içeren dosyalar düzenlenmiş, dindar, dürüst kişilerin sicilleri bozulmuş veya sicil amirlerine baskı yapılarak olumsuz sicil düzenlettirilmiştir. Bunu kabul etmek istemeyen komutanlara irticacı personeli koruduğu için işlem yapılacağı tehdidi yapılmıştır. YAŞ, bu tasfiyelerde etkin olarak kullanılmıştır. YAŞ kararları yargıya kapalı olduğu için, YAŞ'zedeler yargılanmak istedikleri halde hiçbir işlem yapılamamaktadır” dedi.

“İŞKENCE MERKEZİ KURDULAR”

Hacımustafaoğulları; 1985-1990 yılları arasında Kara, Deniz, Hava ve Jandarma Kuvvetleri bünyesinde dindar personeli sorgulamak üzere illegal işkence ve sorgu merkezleri kurulduğunu, söz konusu merkezlerin o günlerde basında “Belene Kampı” olarak anıldığını belirterek, “Bu merkezlerde görev verilen personelin, incelendiğinde bugün yargılanan kişilerden oluşturulduğu ortaya çıkacaktır. Bugün hukukun karşısında hesap vermekten kaçanlar, TSK bünyesinde Guantanamo'yu aratmayacak işlemleri kendi silah arkadaşlarına, masum kişilere, yeraltı faaliyeti olarak uygulamışlardır” diye konuştu.

“YAŞ KARARLARI YARGIYA AÇILMALI”

ASDER Genel Başkan Yardımcısı, YAŞ'ın kararlarının yargıya açılmasının, Türkiye'nin hukuk devleti olmasının temel gereklerinden olduğunu hatırlatarak, “YAŞ, ülkeye zarar vermeyi hedefleyen cunta oluşumları tarafından olumsuz hedefler için kullanılmıştır. Bugüne kadar dosyalar incelenmemiştir. YAŞ üyeleri bile dosyaları incelemeden kararlara ortak olmuştur. 300’e yakın dosyanın gündeme geldiği bir YAŞ toplantısında, bu dosyaların incelenmesi ne kadar mümkündür? YAŞ'zedelerin, mağdur ve müşteki olarak Ergenekon ve darbe planlarıyla ilgili davalara müdahil olacaklar. Bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“Asıl suçlular görevdeyken, masum insanlar ordudan ihraç ediliyor”

Mustafa Hacımustafaoğulları, Ergenekon Terör Örgütü davasında yargılanan, faili meçhuller davası ve Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında tutuklanan 20 muvazzaf askerin TSK’da görevlerine devam etmesini, Orgeneral İlker Başbuğ’un da, Ergenekon zanlısı Orgeneral Saldıray Berk’in komuta edeceği kış tatbikatına katılmasını eleştirdi.

“BUNU HANGİ ADALET ANLAYIŞINA SIĞDIRIYORLAR”

Eşinin başörtülü, kendisinin dindar olduğu gerekçesiyle ihraç edildiğini hatırlatan Hacımustafaoğulları, Genelkurmay’ın terör örgütü kurduğu iddiasıyla yargılanan, hakkında iddianameler hazırlanan, tutuklanan muvazzaf askerleri himaye ettiğini belirterek, “Genelkurmay, bu kişileri himaye ederken, masum insanlar hakkında da çok dindar olduğu için en acımasız kararı verebiliyor. Bunu hangi adalet anlayışına sığdırıyorlar?” dedi.

“ORGENERAL SALDIRAY BERK TATBİKATTA GÖREV ALAMAZ”

Mustafa Hacımustafaoğulları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in komutanlığındaki 2010 Kış Tatbikatı’na katılmasını da eleştirdi. Hacımustafaoğulları, “Hakkında iddianame olan, savcılığın soruşturmaya çağırdığı, mahkemesi devam eden 3. Ordu Komutanı kış tatbikatında görev alamaz. Hakkında dava açılmış memurun (3. Ordu Komutanı) açığa alınması lazım. 3. Ordu Komutanı, görevden el çektirilmeli... Asıl suçlular himaye edilirken, masum insanlar ordudan ihraç ediliyor, en ağır cezalar veriliyor” dedi.

TSK’NIN 19 YILDA İHRAÇ ETTİĞİ SUBAY VE ASTSUBAYLARIN SAYISI

1990 - 190 kişi

1991 - 97 kişi

1992 - 61 kişi

1993 - 48 kişi

1994 - 54 kişi

1995 - 67 kişi

1996 - 98 kişi

1997 - 297 kişi

1998 - 272 kişi

1999 - 81 kişi

2000 - 62 kişi

2001 - 81 kişi

2002 - 44 kişi

2003 - 20 kişi

2004 - 20 kişi

2005 - 15 kişi

2006 - 2 kişi

2007 - 12 kişi

2008 - 5 kişi

2009 - 5 kişi

TOPLAM: 1.531

-VAKİT-

Etiketler :