Yazıcıoğlu, ABD'lilere Ne dedi?

Yazıcıoğlu, ABD'lilere Ne dedi?

ABD “derin” devleti tam 2 yıl önce merhum Yazıcıoğlu'nun kapısını çaldı. Görüşmede Yazıcıoğlu, ne dedi?

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopter Yozgat'tan Kahramanmaraş'a giderken Yerköy yakınlarında düştü. 25 Mart 2009 tarihinde meydana gelen kazada Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişi öldü. Muhsin Yazıcıoğlu'nun kazasında sabotaj, suikast iddiaları üzerinde duruldu, Meclis'te komisyon kuruldu. Komisyon kazayı pilotaj hatasına bağladı.

Derin Ziyaret

ABD “derin” devleti bu kazadan tam 2 yıl önce merhum Yazıcıoğlu'nun kapısını çaldı. ABD'de yaşayan bir Türk aracılığıyla Yazıcıoğlu'ndan randevu istendi.

Randevuyu isteyenler gerçek kimliklerini açıklamadı. Joe M. Allbaugh ve Andrew Lundquist adlı işadamı adına 13 Kasım 2007 tarihine randevu verildi.

ABD'li işadamlarının kimlikleri Yazıcıoğlu'na hiç de yabancı gelmiyordu. Kısa bir araştırmadan sonra iki isimden birinin ABD'de “Gizli Hükümet” olarak bilinen Federal Acil İşler Ajansı Başkanı Joe M. Allbaugh, diğerinin de ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in enerji politikaları sorumlusu Andrew Lundquist olduğu anlaşıldı.

Sivil Pasaportla Geldiler

Muhsin Yazıcıoğlu'nun dışında çok az kişinin bildiği randevu kafaları karıştırmıştı. Yazıcıoğlu, arkadaşları ile yaptığı değerlendirme toplantılarında iki önemli ismin kendilerini bir aracı kullanarak ve gerçek kimliklerini açıklamadan randevu almalarına bir anlam veremiyordu.

Randevu tarihi gelip çattı. İki gizemli konuk Yemen'den İstanbul'a oradan da Ankara'ya uçmuşlardı. Konuklar iki araba ile karşılandı.

ABD ekibi toplam 4 kişiden oluşuyordu. Esenboğa Havalimanı'na ayak basar basmaz Allbaugh'un ilk işi kendisini karşılayanlarla fotoğraf çektirmek oldu. İkiliye Türk tercümanın yanı sıra bir de işi ve ismi bilinmeyen Arap asıllı kişi eşlik ediyordu.

Allbaugh karşılayıcılarına sıcak davrandı, hatta sarılıp öptü.

Derin konvoy, iki araçla Kızılay'a hareket etti. Randevu saat 10.30'a verilmişti. Konuklara Kızılay MADO'da kahvaltı ikram edildi.

ABD'li konuklar, hesabı ödemek istediler ancak klasik Türk misafirperverliğinin örneği sergilenerek bu öneri şiddetle reddedildi.

Çizmeleri çalındı

Joe M. Allbaugh keyifliydi keyifli olmasına ama canını sıkan birşeyler de vardı. Sık sık Yemen ve Yemenliler aleyhinde mırıldanıyor, hakarete varan sözler söylüyordu. İşin rengi bir süre sonra ortaya çıktı. Allbaugh canını sıkan şeyin Yemen'de yaşadığı tatsız bir olay olduğunu açıkladı. Yemen'de, Allbaugh'nun gözü gibi baktığı  kovboy çizmeleri çalınmıştı.

Tabii refakatçiler 8 milyar dolarlık şahsi serveti olan birinin bu kadar üzülmesine bir mana veremediler.

Asker Arkadaşlığı Dersi

Görüşme BBP Genel Merkezi'nde gerçekleşti. Muhsin Yazıcıoğlu, konuklarını kapıda karşıladı. Kısa bir tanışma faslından sonra Joe M. Allbaugh, Yazıcıoğlu'na Türk - ABD ilişkilerini nasıl değerlendirdiğini sordu.

Muhsin Yazıcıoğlu, sözü fazla uzatmadı. ABD'nin Irak'ı işgalini eleştirdi, özellikle PKK'nın Irak'ın Kuzeyi'nde barındırılmasından şikâyet etti. Ve taşı gediğe oturttu:

“Bizde asker arkadaşlığı kutsal bir kavramdır. Bırakın asker arkadaşlarını, onların çocukları, hatta torunları birbirlerini kardeşten yakın görüp, akrabadan ileri sayarlar. Biz de ABD'yi asker arkadaşı olarak bellemiştik. Kore'de birlikte savaşmıştık. Ama başımıza çuval geçirdiler.”

Bu sözler ortamı gerginleştirse de Joe M. Allbaugh, kısa süre içinde dönemin ABD Büyükelçisinin değiştirileceğini, Türkiye - ABD ilişkilerinin normalleşeceğini söyledi.

Allbaugh, konuyu fazla uzatmadı, geliş amacının ticari olduğunu söyledi. Türkiye'de nükleer enerji santrali kurulmasına olanak veren yasanın kısa süre içinde çıkarılacağını ve ihaleye girmek istediklerini bu konuda Yazıcıoğlu'ndan destek beklediklerini söyledi.

Yazıcıoğlu'ndan Misilleme

Görüşme sona erdi. Muhsin Yazıcıoğlu, konuklarını dış kapıya kadar uğurladı. Tabii ki misilleme yapmakta da gecikmedi. Partisinin görevlisinden günün  anısının kanıtı olsun diye fotoğraf çekilmesini istedi. 

O fotoğraf çekildi.

Allbaugh, ayrılırken Muhsin Yazıcıoğlu'na kartını verdi ve nezaketen ABD'ye gelirlerse kendilerine de uğramalarını söyledi.

Siyah Minibüs

Kapıda bir sürpriz yaşandı. Yazıcıoğlu, konuklarına iki araç tahsis etmişti. Ancak konukları dışarıda siyah bir minübüs bekliyordu. Konuklar başka bir yerde randevuları olduğunu söyleyerek ayrıldılar.
Öğleden sonra da  tekrar telefon açıldı, Balgat'ta olduklarını ve havalimanına gideceklerini söylediler. Derin ikili Ankara'dan İstanbul'a uçtu. Bir sonraki gün de ikilinin yeni rotası Rusya oldu. Rusya'daki muhatap ise Sovyet eski Devlet Başkanı Brejnev'in oğlu Vladamir Brejnev'di.

Oğul Brejnev'i Türk kamuoyu da yakından tarnıyor.

İstanbul'un yeni raylı sistemi start aldı. Projeyi eski Sovyet Devlet Başkanı Brejnev'in oğlu Vladamir Brejnev'in şirketi gerçekleştirecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 110 milyon dolara mal olacak projesiyle, kentin trafik yükünü yüzde 60 hafifletmeyi planlıyor.

Joe Allbaugh Kimdir?

ABD Başkanı George W. Bush’un "arkasındaki 3 çelik sac ayağından biri" olarak tanımlanıyor Joe Allbaugh. Texas Valiliği’nden beri Bush’un yanında yer alan ve Bush’u iktidara taşıyan 2000 seçiminin kampanya menejeri Allbaugh, ilk Bush kabinesinde Acil Durumlar Bakanı olarak yer aldı ve 11 Eylül’den sonra Amerika’yı ayağa kaldıran yeniden yapılanmanın mimarı oldu.

 Kaynak: Avaztürk-Necdet Pekmezci

 

Etiketler :