Yeni 28 Şubat kampanyası!

Yeni 28 Şubat kampanyası!

Beyoğlu’nda bir galeride çıkan olayın altından ‘mahalle baskısı’ değil, ‘mahallelinin şikayeti’ çıktı. Belediye ve polise konuyla ilgili yazılı şikayet yapılmış

Tophane’deki galeride resim sergisi sırasında çıkan kavga, bazı gazetelerde ‘İçki içildiği için mahalleli sergi bastı... Yaşam tarzına müdahale’ başlıklarıyla verildi. Olay ne baskındı ne mahalle baskısı ne de saldırı. Mahallelinin belediyeye şikayetinin belgeleri de bulunuyor.

DAHA ÖNCE DE TUTANAK TUTULDU

Olayın galerideki sergilerin sokağa taşarak çevre ve gürültü kirliliği yaratması, sergiye katılanların mahallelilere sözlü tacizlerinden kaynaklandığı ve bu yönde iki defa tutanak tutulduğu ortaya çıktı. Görgü tanığı esnaflarsa sokağa taşan katılımcıların iki başörtülü gencin kaldırımdan geçmesine yol vermeyip, “Hala bu çarşaf ne?” dediğini ifade etti. Gözaltına alınan 7 kişi de galeride bulunanlarla daha önce içki şişeleriyle çevreyi kirletme konusunda tartıştıklarını, olay günü bir arkadaşlarına cam bardak fırlatmaları üzerine kavga çıktığını anlattı. Polis, kayıtları da tanıkları doğruladı. Vali Hüseyin Avni Mutlu da, olayın yaya trafiğinin aksamasından vuku bulan bir tartışma olduğunu söyledi. “İçkiye karşı değiliz” diyen görgü tanıkları da valinin açıklamasına paralel konuştu.

ŞİKAYETİN BELGESİ

Mahallenin Haziran 2010 tarihinde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a gönderdiği yazılı metinde, sokağa taşan galerideki içkili sergiler nedeniyle mağdur olduklarını belirterek galeriden ortak kaleme aldıkları bir dilekçeyle şikayetçi oldukları ve gereğinin yapılmasını istedikleri ortaya çıktı.

2 türbanlı  kadına laf atıldı

Basında çıkan haberlerden büyük rahatsızlık duyan Tophane esnafı olayın içki nedeniyle değil, galeri açılışında yoldan geçen iki kapalı kadına bir grubun ‘yobazlar, bu çağda böyle giyinilir mi?’ demesi üzerine başladığını iddia etti.

Öte yandan soruşturma sonucunda yaşanan ilk sürtüşmenin ardından ‘sokakta içki içip kafamıza şişe atıyorlar’ diye polis çağrıldığı, kavganın çıkmaması üzerine polisin geri döndüğü kayıtlara geçti.

Abartılı benzetme

Dün olayın meydana geldiği galeride ortak bir basın açıklaması yapan sanatçılar adına konuşan Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve çevirmen Nazım Hikmet Dikbaş, olayın tamamen planlı ve örgütlenmiş bir saldırı olduğunu iddia etti ancak “Saldırılar Tophane sakinlerinin tümüne mal edilemez” uyarısında da bulundu. CHP’li Bedri Baykam’ıniki kişinin hafif yaralandığı tartışmayı ‘İkinci Madımak girişimi’ olarak nitelendirmesi ise tepki topladı.

Tescilli asparagas baskı haberleri

Tophane haberleri geçmişte yine aynı gruplar tarafından yapılan asparagas haberleri hatırlattı. İşte o haberlerden birkaçı:

• Mayıs 2007:  İstanbul Bağcılar Lisesi’nde bir odanın gizli mescit yapılarak, öğrencilerin orada toplu namaz kıldığı haberi yapıldı.

• Kasım 2007:  Kocaeli’ndeki seviye tespit sınavında ‘Atatürk ile ilgili hiçbir sorunun bulunmadığı’ haberi yayınlandı.

• Şubat 2008:  İstanbul Bahçelievler’de Alevi vatandaşların kapılarına ‘Allah’ yazısı yazıldığı haberleri basına yansıdı.

• Mart 2008:  Denizli’de kız öğrencilere türban dağıtıldığı yazıldı.

• Haziran 2008:  İzmir’de bir lokantanın haremlik selamlık olduğu iddia edildi... Yapılan buna benzer haberlerin hepsinin asparagas olduğu ortaya çıkmıştı.

Etiketler :