Yeni açılım: Avrasya Rüzgârı

Yeni açılım: Avrasya Rüzgârı

Türkiye, yeni dış politika vizyonunu Avrasya açılımı ile taçlandırmaya hazırlanıyor.

 Kazakistan'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uçakta 'Avrasya rüzgarı' diye nitelendirdiği yeni açılımın ipuçlarını verdi. 2010'da Avrasya'nın önemli örgütlerinin başında Türkiye ve Kazakistan'ın olacağını hatırlatan Davutoğlu, "Asya'da büyük sloganlar belirlemek yerine ikili ilişkileri derinleştireceğiz" dedi.

ANKARA - ASTANA ÖNE ÇIKIYOR

Astana, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanlığı'nı yürütüyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin başında ise Türkiye'den, Mevlüt Çavuşoğlu bulunuyor. Avrupa Konseyi Bakanları Komitesi'nin başkanlığını da Kasım ayında Davutoğlu üstlenecek. Türkiye, Asya'da Etkileşim ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) dönem başkanlığını da Haziaran'da devralacak. Kazakistan Türkiye'den boşalacak İslam Konferansı Örgütü'nün başkanlığı için aday. Ankara'nın İKÖ başkanlığı için Astana'ya destek vermesi bekleniyor.

SLOGANLAR DEĞİL İLİŞKİLER

Davutoğlu da Kazakistan yolunda bunun altını çizdi. Davutoğlu "Asya'da büyük sloganlar belirlemek yerine ikili ilişkileri derinleştireceğiz" dedi. Türkiye'nin Asya'da mihenk taşı olarak gördüğü Kazakistan için Davutoğlu, "Kazakistan öngörülebilir bir ülke. Cumhurbaşkanı Nazarbayev vizyon sahibi bir lider" değerlendirmesinde bulundu. Astana'nın uluslararası örgütlerde ön plana çıkma isteğini Türkiye de destekliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mayıs sonunda bu ülkeye yapacağı ziyaret de bunun göstergesi olarak yorumlanıyor. Türkiye'nin bölgeye açılımı Kazakistan'la sınırlı kalmayacak.

KARABAĞ AÇILIMI


Dışışleri Bakanı Davutoğlu'nun kritik Kazakistan ziyareti Türkiye'nin yakından ilgilendiği Azerbaycan-Ermenistan sorunu için de ayrı bir önem taşıyor. AGİT Dönem Başkanı olan Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev 15 Şubat'ta bölge turuna çıkacak. Dağlık Karabağ sorunun çözümü için müzakereleri yürüten AGİT Başkanı Saudabayev'in, ziyaretlerinde Azeri topraklarındaki Ermeni işgalinin son bulması için barış çağrısı yapması bekleniyor.

BALKANLAR'DA BARIŞ

Davutoğlu, Bosna Hersek ve Sırbistan'ın karşılıklı büyükelçilik açmak için anlaşmalarında yürütülen diplomasinin perde arkasını anlattı. "Mutad takip etmemiz gereken konular var" diyen Davutoğlu buna Bosna-Hersek ve Sırbistan'ın anlaşmalarını örnek gösterdi. Davutoğlu "İki ülke ile 5 ay içinde 5 kez buluştuk. Zaten Sırplarla görüşüyorduk. Bir eylem planı çıkardık. Balkanlarda kimse Türkiyeyi ihmal edemez. Boşnak liderleri Türkiye'ye davet ettik. İstanbul'da Sırp ve Bosnalı bakanla üçlü görüşme yaptık. İran olayının içindeyiz. Bir noktaya getirmişsin, sürecin içinde kalmak gerekiyor. Taraflardan devreye girmemiz için mesajlar geliyor" dedi.

OLMAYACAK İŞLER YAPIYORUZ

Tarihi anlaşmaya Türk medyasının duyarsız kalmasını eleştiren Davutoğlu "Bugün gazetelere baktım, Bosna ile Sırp barışı sadece bir gazetenin birinci sayfasında var" diyerek sitemini dile getirirken önemli bir tespit yaptı: "Dışarıdan bakıldığında Türkiye bir dev. Türkiye olmayacak işler yapıyor. Bosna-Sırp barışı, Afganistan... Bunlar kolay şeyler değil."

Yusuf Ziya Cömert-Yeni Şafak

Etiketler :