Yeni başkan yardımcıları seçilecek

Yeni başkan yardımcıları seçilecek

Merkez Bankası'nın yeni başkanının belli olmasının ardından gözler başkan yardımcılıklarına çevrildi. Erdem Başçı, 3 yeni başkan yardımcısıyla çalışacak.

Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası başkanlığını pazartesi Erdem Başçı'ya devrediyor. Başçı'dan boşalan başkan yardımcılığının yanı sıra görev süreleri yakında dolacak olan Burhan Göklemez ve Mehmet Yörükoğlu'nun yerine de yeni yardımcıların seçilmesi gerekiyor. Bu konuda Başçı'nın yapacağı tercih, yeni dönemde izlenecek politikaların ilk işareti olacak.

Merkez Bankası'nın yeni başkanının belli olmasının ardından gözler başkan yardımcılıklarına çevrildi. Öncelikle, yeni Başkan Erdem Başçı'dan boşalacak başkan yardımcılığı koltuğuna atama yapılması gerekiyor.

Diğer iki başkan yardımcısı Burhan Göklemez ve Mehmet Yörükoğlu'nun ise görev sürelerinin bitmesine 1,5 aylık süre var. Göklemez'in beş yıllık görev süresi önümüzdeki ay sonunda dolarken, 2006'da başkan yardımcısı olan Yörükoğlu'nun görev süresi ise 3 Haziran 2011'de sona eriyor.

Durmuş Yılmaz'ın görev süresinin dolmasının ardından Erdem Başçı pazartesi günü yapılacak törenle Merkez Bankası başkanlığını devralacak. Başçı'nın yeni yol haritasını belirlemek üzere öncelikli olarak üç başkan yardımcısının atamasını sonuçlandırması bekleniyor.

Banka kulislerinde dolaşan bilgilere göre Mehmet Yörükoğlu'nun yeniden atanması gündemde. Yeni başkanı bekleyen bir diğer konu ise cari açık, enflasyon ve faiz politikasının yanı sıra Merkez Bankası Vakfı olacak. Başçı'nın yasal süreci devam eden vakıfla ilgili izleyeceği yol haritası merak ediliyor.

Merkez Bankası Kanunu'na göre kurumun yönetimi, bir başkan (guvernör) ve dört başkan yardımcısından oluşuyor. Yardımcılar hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş, yeterli bilgi ve deneyime sahip ve meslekleriyle ilgili en az on yıl çalışmış kişiler arasından guvernörün önerisi üzerine müşterek kararla beş yıllık süre ile atanıyor. Başkan yardımcılarının bu sürenin sonunda yeniden atanmaları mümkün. Görev sürelerinin dolmasına sayılı günler kala, mevcut başkan yardımcıları Göklemez ve Yörükoğlu'na ilişkin verilecek karar, Başçı'nın yol haritasına ilişkin ilk sinyal olacak.

1955 yılında Bolu'da doğan Burhan Göklemez, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde İşletme-Maliye dalında lisans, aynı üniversitede işletme dalında lisans üstü eğitim gördü. Göklemez, halen Kadir Has Üniversitesi'nde finans-bankacılık alanında doktora çalışmasına devam ediyor. 1978'de Merkez Bankası'nda müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayan Göklemez, 1981-1986 yılları arasında müfettiş olarak çalıştı. 1983'te İngiltere'de Bank of England, Lloyds Bank, Midland Bank nezdinde 1 yıl süreyle araştırmalar yaptı. 2006 yılına kadar bankanın değişik birimlerinde üst düzey görevlerde bulundu. 31 Mayıs 2006 tarihi itibarıyla Merkez Bankası başkan yardımcılığına atandı.

Beş yıldır başkan yardımcısı koltuğunda oturan Mehmet Yörükoğlu'nun ise akademisyenlik özelliği ağır basıyor. 23 Nisan 1969'da İzmir'de doğan Yörükoğlu, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden 1991 yılında 'yüksek şeref derecesi' ile mezun oldu. 1996'da University of Rochester'dan ekonomi dalında doktora derecesini alan Yörükoğlu, aynı yıl University of Chicago Ekonomi Bölümü'nde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı.

1998-1999 yıllarında University of Pennsylvania Wharton School Finans Bölümü'nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu. 1996-2003 yılları arasında University of Chicago Ekonomi Bölümü'nde öğretim üyeliği yaptı. 2003'te yurda dönen Yörükoğlu, 3 Haziran 2006'da başkan yardımcılığına atanana kadar Sabancı Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde öğretim üyeliği yaptı. Yörükoğlu, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne de (2004) layık görüldü.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.