Yeni bir 11 Eylül ihtimali %95

Yeni bir 11 Eylül ihtimali %95

Dün 11 Eylül'ün 11. yılında yaşamını yitiren 3 bin kurbanını anan ABD'de bir düşünce kuruluşu yeni 11 Eylül'ün olma ihtimalinin yüzde 95 olduğunu söyledi.

ABD'de 11 Eylül saldırılarında ölen yaklaşık 3 bin kurban dün anılırken, "İkinci bir 11 Eylül olur mu" sorusu hâlâ ülke gündemini meşgul ediyor.

Son tez ise ABD'lileri hayli ürküteceğe benziyor: Buna göre önümüzdeki 10 yılda benzer bir saldırı olma ihtimali yüzde 95...

YÜZDE 50'DEN 95'E ÇIKIYOR

New Mexico'daki Santa Fe Enstitüsü'nden Aaron Clauset ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden Ryan Woodward, 1968 ile 2007 arasındaki 13 bin 274 terör saldırısını inceleyen istatistiki bir çalışma yaptı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yayımlanan raporda, bu çapta bir saldırının geçen 40 yılda gerçekleşme olasılığının yüzde 11 ile 40 arasında olduğu belirtildi.

Aynı hesabı önümüzdeki 10 yıl için uyarlayan iki araştırmacı, yeni bir 11 Eylül ihtimalinin yüzde 20 ile 50 arasında olduğunu saptadı.

Ancak her yıl ortalama 2 bin terör saldırısının gerçekleştiği belirtilen araştırmada, ekonomik krize bağlı olarak gıda fiyatlarında yaşanacak bir artış ve dünyada görülen işgallerin bu riski yüzde 95'e yükselttiğine dikkat çekildi.

New York Times gazetesi ise saldırıdan önce Başkan George W. Bush, istihbarat raporlarıyla mayıs ve ağustos aylarında saldırı olabileceğine dair yedi kez uyarıldığını yazdı.

Bu arada Kaliforniya eyaletindeki Pepperdine Üniversitesi'nin 11 Eylül kurbanlarını anmak için diktiği bayraklar arasında Ay Yıldız da yerini aldı.

 

Sabah

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.