'Yeni bir dünya kurulmalı'

'Yeni bir dünya kurulmalı'

Eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan, D-8'in 13. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezince düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, D-8 için ilginç açıklamalarda bulundu.

 Erbakan, D-8'in 13. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezince (ESAM) Çırağan Sarayı'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın bir felakete sürüklendiğini, yeni bir dünyanın kurulmasının zorunluluk olduğunu ifade etti.

BM raporlarına göre dünya nüfusunun üçte biri olan 2 milyar insanın açlık ve hastalık içinde yaşadığını, her gün 40 bini çocuk 150 bin insanın öldüğünü, 800 milyon insanın her gün aç yattığını anlatan Erbakan, buna karşın 1.7 milyar insanın her birinin en az 15 kilo vermesi gerektiğini kaydetti.

Erbakan, dünyada 1,5 milyar insanın içecek su bulamadığını, 30 bin çocuğun önlenebilir hastalıklardan dolayı ilaç yokluğundan, bakımsızlıktan öldüğünü, 23 milyon insanın öldürücü hastalık taşıdığını aktararak, tüm bunların, bu dünyanın yeni bir dünyayla değiştirilmesi mecburiyetini ortaya koyduğunu söyledi.

D-8'i, adil bir dünyayı oluşturmak amacıyla kurduklarını belirten Erbakan, ''D-8, 20. asrın 21. asra en büyük armağanıdır'' dedi.

Erbakan, D-8'in kuruluşunun üzerinden geçen 13 yılda 7 zirve toplantısı yapıldığını, ancak 1,5 milyarlık İslam alemi olarak bu örgütten aksiyon, üretim ve sonuç beklediklerini ifade ederek, ''D-8'leri ciddi çalışmaya davet ediyorum'' diye konuştu.

-10 KÜRESEL KURULUŞ ÖNERİSİ-

D-8'den başka insanlığın kurtuluş yeri olmadığını dile getiren Erbakan, 8 ülkenin etrafında 60 Müslüman ülke, onun etrafında da 160 ülkenin toplanması ve 10 küresel kuruluş oluşturulması önerisinde bulundu. Bu kuruluşların başında yeni bir BM'in geldiğini belirten Erbakan, ''Çünkü bugünkü mevcut BM'nin Yahudi oyuncağı olduğunu, İsrail'in demediği hiçbir şeyin olmadığını'' savunarak, ''Neden bu Yahudilere figüran oluyorsunuz? Ne işiniz var BM'de? Boykot edin, gitmeyin. Kendi BM'nizi kurun. Mecbur musunuz bunlara oyuncak olmaya?'' diye konuştu.

Halkın dediğini yönetimlere yaptıracak organizasyonların oluşturulması gerektiğine işaret eden Erbakan, ''Çağlayan'da bir miting yaptık 'one minute' dedi. Bir miting daha yaptık, 'ten minute'ı oynuyor. Biz bu yönetimi halkın istemediği şeyleri yapmaktan nasıl vazgeçireceğiz? Müşterek toplantılar yapalım. Başka türlü siyonizmin elinden kurtulamayız'' dedi.

Erbakan, İsrail'in üzerine gidilmesi halinde Amerika'nın bütün donanmasıyla geleceğini savunarak, ''Konvansiyonel silahlarla siyonizme üstünlük elde etmek çok zor. Onun uçaktan attığı füzeyi geri çevirip, onun gemisine fırlattınız mı ondan üstün olursunuz. O nedenle İsrail, Silikon Vadisine bu kadar yatırım yapıyor. Teknolojik olarak üstün olsun diye'' şeklinde konuştu.

Necmettin Erbakan, yeni bir para birimi kullanılması, yeni bir dünya bankası, ekonomik işbirliği, medya, kadın ve aileyi koruma teşkilatı kurulması gerektiğini kaydetti.

-ESAM GENEL BAŞKANI KUTAN-

ESAM Genel Başkanı Recai Kutan da 13 yıl önce Erbakan'ın öncülüğünde Türkiye, Bangladeş, Mısır, İran, Nijerya, Malezya, Endonezya ve Pakistan tarafından kurulan D-8'in toplam 900 milyon nüfusa, 7.5 milyon kilometre kare araziye sahip olduğunu, bu durumda D-8'in dünya nüfusunun yüzde 66'sına, toprak potansiyelinin yüzde 25'ine, petrol üretiminin yüzde 13'üne, dünya gaz üretiminin de yüzde 11'ine sahip olduğunu söyledi.

Batı dünyasının D-8'in kurulmasından endişe duyduğunu ve Erbakan hükümetinin 28 Şubat olaylarıyla iktidardan uzaklaştırıldığını ifade eden Kutan, D-8'in kurulduğu o dönemde hem Türkiye'de hem de Malezya, Endonezya, Bangladeş, Pakistan ve Nijerya'da karışıklıklar olduğunu savundu.

Kutan, ''Eğer Türkiye 13 yıl önce öncülük ettiği D-8 örgütüne gereği gibi sahip çıkıp, planlanan projeleri hayata geçirmeyi başarabilseydi, bugün Çin, Hindistan ve Rusya gibi küresel ölçekte dev bir ülke olabilirdi. Fırsat kaçmış değildir. Türkiye D-8'i ayağa kaldırmak için her türlü çabayı göstermek zorundadır'' dedi.

D-8 Direktörü Büyükelçi Kia Tabataki de D-8 Devlet Başkanları Zirvesinin Temmuz 2010'da yapılacağını ve bugüne kadar birçok başarıya ulaşıldığını söyledi.

Örgüt kurulduktan sonra üye ülkeler arasındaki vize prosedürünün azaldığını, çok taraflı anlaşmalar yapıldığını, gümrük sahasındaki işlemlerin kolaylaştığını, ticari anlaşmalar yapıldığını, sivil havacılık firmaları arasında iyi niyet anlaşmaları imzalandığını belirten Tabataki, D-8 üyesi ülkeler arasında 2009'daki toplam ticaret hacminin 666 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Tabataki, bu amaçla hazırlanan yol haritasında ticaret hacminin 2015'e kadar yüzde 15-20 artış düzeyine ulaşmasının hedeflendiğini belirterek, ''Bize yönelik tehditlere karşı durmak için iş birliğini artırmamız lazım. Ticaret ve yatırım faaliyetlerinin artması için bu faaliyetlerimizin desteklenmesi lazım'' diye konuştu.

Etiketler :