YENİ BİR ERGENEKON RUHU OLUŞABİLİR

YENİ BİR ERGENEKON RUHU OLUŞABİLİR

Sedat Yurtdaş, Türkler ve Kürtlerin Siyam ikizi gibi olduğunu, biri ölürse diğerinin de yaşayamayacağını söyledi.

Referandumun geçmesinin Türkiye'ye daha fazla demokrasi getireceğini, 'hayır' çıkması durumunda ise yeni birErgenekonçetesinin oluşabileceğini belirtti.

Eski DEP milletvekili Sedat Yurtdaş, 12 Eylül'de oylanacakanayasa değişikliğipaketinin Kürtler için büyük önem taşıdığını söyledi. Paketteki hiçbir değişikliğin Kürtlerin aleyhine olmadığını belirten Yurtdaş, referandumda 'evet' çıkması halinde askerî savcılıklarda bekleyen yüzlerce faili meçhul dosyanın sivil mahkemelere gönderileceğini ve bunları yapanlara hesap sorulacağını dile getirdi.

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden biri olan Sedat Yurtdaş, referandumda 'evet' çıkmasının önemli bir dönemeç olacağını düşünüyor.12 Eylülzihniyetinin Kürtleri kitlesel işkencelerden geçirdiğini anlatan Yurtdaş, "Son 30 yılda yaşadıklarımıza bakılırsa bir anlamda rüzgâr ekildi fırtına biçildi." dedi. Referandumda oylanacak değişikliğin menşeine değil, niteliğine bakmak gerektiğine dikkat çeken Yurtdaş, sadece 'AK Parti yapıyor' diye itiraz etmeyi doğru bulmadığını söyledi. Yurtdaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "AK Parti'ye, uygulamalarına itirazlarımız olabilir, yetersizlikleri olabilir. Bunların dile getirilmesi başka bir şey, ortaya çıkan yetersizliklerine rağmen paketin desteklenmesi başka bir şey. Bu ikisi arasında çok ince bir ayrım var. Burada bir 'evet' çıkması halinde parti kapatma, milletvekilliği düşürülme ortadan kaldırılacak. Bunu küçümsememek lazım. Ben bu paketin toplum yararı için geçmesini istiyorum."

Referandumda Kürtlerin takınacağı tutumun çok önemli olduğunun altını çizen Yurtdaş, 'hayır' çıkması halinde çok yazık olacağını belirtti. Yurtdaş, "Bunun bir sorumluluğu da olacaktır." dedi. Anayasa'nın 145. maddesinde yapılan değişikliğinfaili meçhulleriçin yeni bir başlangıç olacağını vurgulayan Yurtdaş, 17 yıldır askerî savcıların masalarında bekleyen yüzlerce dosyanın sivil mahkemelere gönderileceğini hatırlattı.

'HAYIR' ÇIKARSA YENİ BİR ERGENEKON RUHU OLUŞABİLİR

"Türklerle Kürtler bir tür Siyam ikizi gibidirler. Biri öldü mü diğeri de ölür." diyen Yurtdaş, 'hayır' çıkması durumunda, bunu sağlayan güçlerin yeni hamleler yapacağına dikkat çekti. Yurtdaş, "Parti kapatmalardan toplumu bölecek eylemlere, Ergenekon davalarını boşa çıkaracak girişimlere kadar her şey olabilir. Yeni bir Ergenekon örgütlenmesi ruhu, muhtıralarla yapılamayanları sandıktan çıkacak 'hayır'la yapabilir. Toplumsal gelişmeler öyle bir şey ki örnek olarak 1993 verilebilir. Yasal değişiklikler yapılacak, güzel şeyler olacak derken, tam bu sırada 33 erin öldürülmesi gibi provokatif bir olay yaşandı. Ne oldu? Bu süreç tökezledi. Arayışlar, yerini çatışma fikrine bıraktı. 'Hayır' çıkarsa kaotik bir ortam oluşabilir. Bunu iyi hesap etmek gerekir. Partilerin toplum için, geleceğimiz için 'evet' demesi gereklidir." şeklinde konuştu.

Etiketler :