Yeni ''Kuban''lar için hamle

Yeni ''Kuban''lar için hamle

Yaz Kararnamesi taslağına müdahale etmek isteyen HSYK'nın amacının Ergenekon davaları olduğu öğrenildi.

Yaz Kararnamesi taslağına müdahale etmek isteyen HSYK'nın amacının Ergenekon davaları olduğu öğrenildi. Özel yetkili mahkemeler için daha önce birçok kişinin tahliyesinin sağlandığı 'Kuban modeli'nde ısrarlı olan HSYK, Ankara'da da bakanlıkla ters düştü. İlhan Cihaner'in ise normal savcı olması isteniyor.

İlhan Toprak'ın haberi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 2010 yılı hakim ve cumhuriyet savcılarının atanmasına ilişkin Yaz Kararnamesi görüşmelerinde, Ergenekon'a müdahale operasyonu yapılmaya çalışıldığı öğrenildi. Ergenekon davalarının görüldüğü İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerine, geçen yıl uygulanan ve istenilen tahliyelerin gerçekleştirilmesini sağlayan "Takviye Hakim" girişiminde bulunulduğu ortaya çıktı.

Tıkanma noktasına gelen görüşmelerde, Kurul'un yargı kökenli üyelerinin Ergenekon'a yeni "Kuban" atamaları için yaptıkları önerilere Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Müsteşar Kahraman'ın karşı çıktığı bildirildi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, krizin uzaması durumunda unvanlı hakim ve savcılarla ilgili kararnamenin 12 Eylül referandumu sonrasına bırakma seçeneğini de değerlendirdiği belirtildi. "Terör örgütü" sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in, hakkındaki soruşturma ve kovuşturmalar tamamlanıncaya kadar farklı bir ile normal bir savcı olarak gönderilmesine ilişkin Bakanlık teklifinin, HSYK'nın yargı kökenli üyeleri tarafından kabul edilmediği öğrenildi.

Kurul'un hedefindeki isimlerden birisi de İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Öz. Öz'ün, Ergenekon soruşturmalarından uzaklaştırılması için Kurul'un yargı kökenli üyelerinin baskılarını sürdürdükleri belirtildi. Bir anlaşmazlık da Ankara Başsavcılığı için yaşanıyor. HSYK'nın yargı kökenli üyeleri Ankara Başsavcılığı için Levent Tacer isminde ısrarlı. Ancak Adalet Bakanlığı'nın kararname taslağında ise halen Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili olan İbrahim Özyurt ismi yer alıyor. HSYK'nın, Ergenekon davasına müdahale etmek için "Takviye Hakim" ataması isteğine Adalet Bakanlığı vize vermiyor. Bakanlık, kamuoyunun yakından takip ettiği davalara yeni hakim ve Cumhuriyet savcıları atanmasının dava sürecini etkileyeceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Kurul'un yargı kökenli üyelerinin Ergenekon davalarının görüldüğü mahkemeler ve mahkeme kararlarına itiraz merci olan İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerine "Takviye Hakim" ataması için yeni liste hazırladığı belirtiliyor. HSYK bu formülü daha önce de denemiş, Balyoz ve İrtica ile Mücadele Eylem Planları soruşturmalarında formülün başarısı teyit edilmişti.

DAHA ÖNCE DENEDİLER

Geçen yıl 23 Ekim 2009 tarihli yetkilendirme kararnamesiyle Ergenekon soruşturmasını yürüten mahkemelere kritik atamalar yapıldı. Yaz kararnamesiyle sessiz sedasız İstanbul'a atanan iki hakim, yetkilendirme kararnamesiyle özel yetkili İstanbul Ağır Ceza mahkemelerinde görevlendirildi. Diyarbakır Hakimi Oktay Kuban 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Zonguldak Hakimi Yılmaz Alp ise 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne getirildi. HSYK'nın yaz kararnamesiyle atadığı 9. Ağır Ceza üyeleri Yılmaz Tuncay Aslan ve Yılmaz Alp ise Balyoz'dan tutuklu emekli ve muvazzaf subayların bulunduğu 9 ismi tahliye etti. HSYK'nın müdahalesiyle Balyoz'daki 25 sanık tahliye edilmiş oldu. Balyoz'da emekli Org. Çetin Doğan dahil 19 sanığın toptan tahliyesini ise Hakim Oktay Kuban yaptı.

Özel atamalar tahliye getirdi

23 Ekim 2009 tarihli özel yetkilendirme kararnamesiyle Diyarbakır Hakimi Oktay Kuban, Ergenekon soruşturmasını yürüten mahkemelerden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne getirildi. Kuban gibi başka hakimler de yine Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü mahkemelere atandı. Bu atamalar sonrası birçok sanığın tahliyesi peşpeşe geldi. Balyoz'da emekli Orgeneral Çetin Doğan dahil 19 sanığın toptan tahliyesini ise Oktay Kuban yaptı.

Ankara için de uzlaşma yok

Ankara Hakimevi'ndeki, Adli ve İdari Yargı 2010 Yaz Kararnamesi görüşmelerinde mutabakata varılamayan bir başka konu ise 18 Ocak'tan itibaren vekaletle yürütülen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na kimin atanacağı oldu. Adalet Bakanlığı, halen başsavcılığa vekalet eden İbrahim Özyurt'un getirilmesini isterken, HSYK'nın adayının ise Levent Tacer olduğu öğrenildi. Bu arada, HSYK'nın uzlaşmaz tavrı nedeniyle atamaların halk oylaması sonrasına kalabileceği belirtildi.

Yeni Şafak

Etiketler :