'Yeni Ortadoğu'da ABD ve İsrail yok'

'Yeni Ortadoğu'da ABD ve İsrail yok'

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''yeni Ortadoğu'da İsrail ve ABD'ye yer olmadığını'' söyledi.

Ahmedinejad, 21 Mart'ta başlayan Hicri-Şemsi takvime göre 1390 yılının ilk basın toplantısında, bölgedeki son gelişmeler, ABD ve İsrail ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeleri ''halkların uyanışı'' olarak değerlendiren Ahmedinejad, Libya ve Bahreyn'e müdahaleyi eleştirdi.

İran'ı, Ortadoğu ülkelerinin en iyi dostu olarak tanımlayan ve tüm milletlere dostluk eli uzattıklarını belirten Ahmedinejad, ''ABD, siyonist İsrail rejimini kurtarmak için bölge ülkeleri ve halkları arasında tefrika yaratıyor, bu yüzden uyanık olunmalı'' dedi.

Ahmedinejad, ''ABD ve onun Avrupa'daki müttefikleri gidicidir'' diyerek bölge ülkeleri ve halklarının Amerika'nın komplolarına karşı uyanık olması gerektiğini söyledi.

Bölge ülkelerinden kendi halklarının isteklerine kulak vermelerini ve onlarla barışık olmalarını isteyen Ahmedinejad, ''Bugün, kendi kaderini ABD ile birleştirenlerin de gidici olduğunu'' ifade etti.

Ahmedinejad, Bahreyn'e müdahaleye ilişkin olarak da şunları söyledi:

''Bölge ülkeleri, Bahreyn'e asker göndermemeliydi, bu çirkin bir eylemdir, askerlerini çekmeliler. Bahreyn yönetiminin kendi halkını öldürmesi de çirkindir.''

BM kararının Libya'ya müdahaleye aslında izin vermediğini de belirten Ahmedinejad, BM Genel Sekreteri ile telefon görüşmesinde ''Libya'daki sorunun tarafsız ve herkesin güvenebileceği arabulucular sayesinde halledilebileceğini'' aktardığını söyledi.

''Bölge ülkeleri, ABD'nin oyununa gelip aldanmamalı'' diyen Ahmedinejad, ''En vefasız dost Amerikalılardır. Vietnam'dan günümüze kadarki savaşların çoğunda Amerikalılar, kendi dostlarıyla savaştılar'' ifadesini kullandı.

ABD ve müttefiklerinin, yeni bir Ortadoğu peşinde olduklarını söyleyen Ahmedinejad, ''Onlar, Ortadoğu'da yerleşik ve tehlikeden uzak bir siyonist rejim ile kalıcı ve derin bir ABD hegomonyası istiyorlar'' dedi.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad,''Yeni bir Ortadoğu peşindeler. Ama Allah'ın lütufuyla yakın bir gelecekte siyonist İsrail'in, ABD sultasının ve Amerika'nın hizmetçilerinin olmadığı yeni bir Ortadoğu şekillenecek'' diye konuştu.

ABD'nin tüm bölge ülkeleri için planlar yaptığını ve bu planların bazılarını bölgedeki kimi ülke yönetimlerinin eliyle uygulatmak istediğini belirten Ahmedinejad, ''ABD'nin tuzağına düşülmemesi gerektiğini'' söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, ''değişim'' vaadinin gerçek olmadığının anlaşıldığını kaydeden Ahmedinejad, ''Bugünkü Beyaz Saray yönetimi, bir öncekinden daha rezil ve rüsva bir şekilde siyaset sahnesini terk edecek ve tarihe karışacak'' diye konuştu.

İran ile dostluğun herkesin yararına olduğunu ifade eden Ahmedinejad, ''Bütün milletlerin güvenliğini, kalkınmasını, huzurunu istiyoruz. Bütün ülkeleri, dostluğa ve uzlaşıya davet ediyoruz'' dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.