Yeni projelerle 'Çılgın Başkent'

Yeni projelerle 'Çılgın Başkent'

Başbakan Erdoğan başkent Ankara'nın çılgın projelerini açıkladı. Erdoğan'ın açıkladığı projelere göre, Ankara aynı zamanda savunma, sağlık ve ulaşım gibi sektörlerin de başkenti olacak

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ankara için çılgın projelerini açıkladı. Ankara'ya İstanbul'daki gibi 500 bin nüfuslu yeni bir şehir inşa edilecek. Erdoğan, Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) Ankara Proje Tanıtım Toplantısı'ndaki konuşmasında, Ankara'ya çok sayıda büyük proje kazandıracaklarını açıkladı.

HAYVANAT BAHÇESİ VE FUAR MERKEZİ

Akyurt ilçesine, 1 milyon 800 bin metrekare alan üzerine kurulu uluslararası standartlarda bir fuar merkezi inşa ettiklerini anlatan Erdoğan, Ortadoğu'nun en büyük Hayvanat Bahçesi'ni Ankara'ya yapacaklarını bildirdi. Erdoğan, ayrıca Ankara'nın merkezinde, Hıdırlıktepe'de, bir inanç ve tarih müzesi yapacaklarını söyledi.

ULUS VE KIZILAY'IN YÜZÜ DEĞİŞECEK

Ulus Tarihi Kent Projesi'nin devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, 'Hacı Bayram Camii merkez olmak üzere, tüm o çevreyi, kalenin eteklerini, Altındağ'ı, hapishane ve çevresini gecekondulardan, çirkin görüntülerden tamamen temizleyecek, Ankara'nın kalbindeki o çarpık yapılaşmayı estetik bir görünüm ve mimariye kavuşturacağız' dedi. Kızılay'ın görünümünün çirkin olduğunu söyleyen Erdoğan, bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesine verdikleri bir talimatla Kızılay'ı farklı bir çehreye kavuşturmak istediklerini ifade etti.

4 BİN ENDEMİK BİTKİLİ BOTANİK PARK

Eskişehir yolu üzerinde, 2 bin dekar alan üzerine, 83 milyon lira tutarında yatırımla bir botanik park inşa edeceklerini anlatan Erdoğan, "Türkiye genelinde yetişen 4 bin endemik bitki, açık alanda ve seralarda ziyaretçileri karşılayacak. Ayrıca kütüphane, ürün bankaları, eğitim ve araştırma tesisleriyle bu park, botanik bir bilim merkezi haline de dönüşecek" diye konuştu.

TERMAL TURİZMİN DE BAŞKENTİ OLACAK

Ankara'nın termal su kaynaklarına da dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Kızılcahamam, Güdül, Haymana, Çubuk, Çamlıdere, Ayaş ve Beypazarı'ndaki termal su kaynakları, yeni bir konseptle değerlendirerek, tesisler inşa ederek ve Ankara'yı termal sağlık turizminin başkentine dönüştüreceğiz" dedi.

HAVA, KARA VE DEMİRYOLUNUN KALBİ

Ankara'yı, ulaşımın kalbi haline getireceklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, 'Ankara'yı hızlı trenin merkezi, kesişme noktası, ortak istasyonu konumuna yükselteceğiz' dedi. Ankara merkez olmak üzere 3 otoyol projelerinin olduğunu belirten Erdoğan, Ankara-Niğde, Ankara-İzmir, Ankara-Samsun arasına otoyol inşa edileceğini, karayolları noktasında da Ankara'nın merkezi konumunu güçlendireceklerini söyledi. Ankara-İzmir arasında ise toplamda 535 kilometre yeni yol inşa edeceklerini ifade eden Erdoğan, 'Ankara, havayolu ulaşımında transfer merkezi haline geliyor. 40 iç hat ve 16 dış hat olmak üzere 56 noktaya uçan Anadolu Jet, 2011'deki 7,5 milyon yolcu hedefine doğru hızla ilerliyor. Ankara merkezli yapılan bu uçuşlar, Ankara'yı havayolunda da merkeze dönüştürecek' diye konuştu.

KEÇİÖREN'E 15 KİLOMETRELİK TÜNEL

Şehir içi trafiğe ilişkin çalışmaların da devam ettiğini, Kızılay-Çankaya, Kızılay-Keçiören ve Batıkent-Sincan metro hatlarını hızlı şekilde tamamlayacaklarını belirten Erdoğan, Keçiören ile İstanbul Bulvarı arasına inşa edecekleri 15 kilometrelik tünelle, Keçiören'i İstanbul, Eskişehir ve Konya yoluna bağlayacaklarını belirtti.

500 BİN NÜFUSLU YENİ BİR KENT

Kentsel Dönüşüm Projesi'nin devam ettiğini anlatan Başbakan Erdoğan, Ankara için en büyük projelerinin tıpkı İstanbul gibi, Ankara'da da yeni bir şehir inşa edeceklerini söyledi. Erdoğan, 'Güneykent adını verdiğimiz bu projeyle Ankara'ya, 500 bin kişilik yeni bir şehir kazandırmış olacağız. Sadece konut, uydu kent olarak değil, Ankara'nın önemli bir merkezi, bir yaşam alanı olarak bu şehri tasarlıyoruz. İstanbul'da olduğu gibi, bu gecekondu bölgelerinden 'ben oraya yerleşmek isterim' diyen kardeşlerimizi hemen oralara taşıyabileceğiz" diye konuştu.

 

2013'te HELİKOPTER 2022'de SAVAŞ UÇAĞI

Ankara için açıklayacağı ilk projenin uzun vadeli olduğunu, ama belli etaplarda üretime geçileceğini ifade eden Erdoğan, '2013 sonunda ATAK helikopterlerinin üretimine başlıyoruz. Ama jetlerimiz 2020-2022 gibi inşallah üretime girecek' dedi. Savunma sanayisi projelerinin büyük önem arz ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Ankara savunma sanayimizin başkenti. Savunma sanayisi sektörünün cirosu 2004-2010 yılları arasında yüzde 100'den fazla bir artışla 1,3 milyar dolardan 2,7 milyar dolara çıktı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin tank, savaş gemisi, insansız uçak, güdümlü roket gibi ihtiyaçlarının büyük çoğunluğu artık ülkemizde tasarlanıyor ve üretilmeye başlandı, başlanıyor. Dünyadaki en büyük 100 savunma sanayisi firması içinde Türkiye'den 2 firma ASELSAN ve TAI yer alıyor" diye konuştu.

 

GÖKTÜRK UYDUSU ANKARA'DA ÜRETİLDİ

2016'da savunma sanayisi ciro hedefinin 8 milyar dolar olduğunu dile getiren Erdoğan, "İlk milli tasarım GÖKTÜRK uydusu TAI-TÜBİTAK işbirliğinde Ankara'da üretildi. 2012'de uzaya fırlatılacak Radar tasarım ve üretim merkezini de Gölbaşı'nda kuruyoruz. ASELSAN tarafından 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla Radar ve Elektronik Harp Tasarım ve Üretim Merkezi kurulacak. Bu tesisin 2 yıl içinde faaliyete geçmesini planladık. İkinci projemiz; Uzay ve Uydu Merkezi de TAI tesisleri içinde faaliyete geçecek. Yatırım 100 milyon dolar civarında. Bu tesiste askeri uydular ile TÜRKSAT'a ait haberleşme uydularının üretimi gerçekleştirilecek" diye konuştu.

 

İKİ ŞEHİR HASTANESİ 40 BİN KİŞİLİK YENİ STADYUM

Sağlık, spor, adalet alanındaki projelerini açıklayan Başbakan Erdoğan, 'Şimdi bizim ihtiyacımız olan 300 bin metrekare civarında kapalı alana sahip bir adalet sarayı. Bunu Ankara'ya kazandırmış olacağız. Ankara'yı, bölgenin sağlık merkezi haline getirerek, ulusal ve uluslararası bir sağlık başkentine dönüştürüyoruz. İki tane şehir hastanesi kuruyoruz Ankara'mızda. Toplam 7 bin yatak kapasitesiyle, 2 milyon 800 bin metrekare alana kurulu iki şehir hastanesinde, 2 genel ve 19 ihtisas hastanesi olacak. Bu iki şehir hastanesini, Keçiören Etlik semtinde ve Bilkent'te inşa edeceğiz' dedi. Erdoğan, Ankara'ya 40 bin seyirci kapasiteli, UEFA kriterlerine uygun bir stadyum inşa edeceklerini de dile getirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.