''Yeniçağa uyum sağlayamayanın sonu dram''

''Yeniçağa uyum sağlayamayanın sonu dram''

SWETURK’ün konferansında konuşan Prof. Dr. Mehmet Altan:“İş hayatında eski düşünce kalıplarının artık karşılığı yok”

SWETURK’ün konferansında konuşan Prof. Dr. Mehmet Altan:

“İş hayatında eski düşünce kalıplarının artık karşılığı yok”

İsveç’te faaliyet gösteren SWETURK İş Adamları Derneği (Swedish Turkish Business Network) Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerinden gazeteci- yazar olan Mehmet Altan’ı konuk etti. Altan, SWETURK tarafından Stockholm’de düzenlenen "Dünyada Yaşanan Ekonomik Krizin Avrupa´ya Etkisi" konulu bir konferansa konuşmacı olarak katıldı. Stockholm’de yaşayan 100’ü aşkın Türk kökenli işverenin ilgi gösterdiği konferansta Altan, iş hayatında artık eski düşünce kalıplarının, eski alışkanlıkların, eski davranışların bir karşılığının olmadığının altını çizdi ve işverenlere buna göre duruma yeniden bakmalarını tavsiye etti.

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

Program SWETURK İş Adamları Derneği (Swedish Turkish Business Network) Genel Sekreteri Barış Esin’in yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. ,katılımcılara hoş geldiniz diyerek SWETURK hakkında kısaca bilgi veren Esin: “Amaçlarının İsveç’te iş yapan Türk kökenli girişimcilerle, İsveçli iş adamlarını bir araya getirerek ortaklaşa yeni projeler gerçekleştirmek olarak açıkladı. Bu doğrultuda Zaman zaman Türkiye’den ve İsveç’ten önemli akademisyen ve bilim adamlarını davet ederek bilgilendirme programları düzenleyeceklerini belirten Esin, ayrıca yurt dışı iş seyahatleri ve sektörel toplantılar organize edeceklerinin müjdesini verdi. Esin’in konuşmasının ardından Prof. Dr. Mehmet Altan kürsüye davet edilerek konferansa geçildi.

Krizin nedeni çağın değişim sancısı

Dünyada 2008 yılında başlayan ekonomik krizi irdeleyen Altan, son ekonomik gelişmelerin geniş ve derin açılardan değerlendirilmesi gerektiğini, günlük ve sathi değerlendirmelerin yanıltıcı olabileceğini söyledi. Yaşanan ekonomik krizin nedeninin çağın değişim sancısı olduğu analizini yapan Altan: “Değişimler büyük krizler olmadan olmaz. Sanayi devrimi ve onun ürettiği mantık artık işlevini yitirdi, ihtiyaca cevap vermiyor. Bu krizi Sanayi Ötesi topluma geçiş sürecinin sancısı olarak görüyorum” şeklinde konuştu.

Yeniçağa uyum sağlayamayanın sonu dram

“Sanayi Ötesi topluma geçiyoruz. Yeni bir dönem ve yeni bir mantık. Bu değişimi algılayamayan ve ayak uyduramayan işletmeler yaşayamaz” diyerek sözlerine devam eden Altan: “Yeniçağın özelliği kontrol edilemezlik ve belirsizlik. Bunu kuantum düşünce metodu olarak isimlendiriyorlar” dedi sözlerini şu şekilde açıkladı: “Örneğin önceden A’dan B’ye gideceğin ve nasıl gideceğin belliydi. Şimdi ise bir tek A’dan gideceğin belli. Ancak B’ye nasıl gideceğin hatta neticede B’ye mi gideceğin dahi belli değil”

Yaklaşık 1,5 saat süren programda Altan katılımcıların sorularını da cevaplandırdı. Daha sonra verilen kokteylde ise davetliler birbirleriyle kaynaşma imkânı buldu. Prof. Dr. Mehmet Altan’ın konuşmalarını kendi aralarında değerlendiren davetliler konferans hakkındaki izlenimlerini de HABERNAME ile paylaştılar:

Mehmet Durukan:(SWETURK Başkanı) Toplantıya olan katılım beni çok memnun etti. SWETURK'ün 5 ay içinde gelmiş olduğu nokta bizi gururlandırdı. Mehmet beyin konuşmaları da bize ışık tuttu.

Bayram Ali Küçükgöl:(İşadamı) Gerçekten çok güzeldi. Tekrarını istiyorum.

Süleyman Akar: (İşadamı)Tebrik ediyorum. Bu kadar insanın yeni fikirler için bir araya gelmesi güzeldi.

Osman Şimşek:(İşadamı) SWETURK'ün bu tip toplantıları gelecek adına umut vaat ediyor. Bizim gibi küçük işletme sahiplerine moral oluyor.

Gülay Karaca:(İşkadını) SWETURK toplantılarına ilk defa katılıyorum. Program güzeldi.

Servet Sel:( ArGe Koordinatörü-Ericsson) Toplantı çok çok güzeldi. Benim fikirlerimi çok güzel yansıtan bir toplantı oldu. Mehmet beyi çok severim, sayarım. Çok hoşuma gitti.

Emin Dinler:(İşadamı) Çok güzel oldu. Mehmet beyi İsveç’te görmek bizi mutlu etti. İnşallah bu tip toplantılarımız konferanslarımız devam eder. Teşekkür ediyorum.

Erol Korkmaz:(İşadamı) Harikaydı. Bu toplantı ile biraz ufkumuz açıldı.

Kadir Kaya:(İşadamı) Harika ve verimli bir toplantıydı.

Mansur Köylüoğlu:(Türk İş Net Derneği Başkanı) Toplantıda gerçekten ilginç bilgiler öğrendik. Böyle toplantıları yeniden görmek isteriz.

Gökhan Tenekecioğlu:(İşadamı) Çok güzeldi, harikaydı. Organizatörlere teşekkür ediyorum. Birlik, beraberlik, kaynaşma önemli 

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.