Yeniden Karayoluyla Hac

Yeniden Karayoluyla Hac

Devlet Bakanı Faruk Çelik, hacca karayolu ile ulaşım konusunda ''Suudi yetkililerle de görüştükten sonra gönderme imkanımız olursa önümüzdeki yıl, ilk etapta hududa yakın bölgelerden 20-25 bin hacımızı karayolu ile hacca gönderebileceğiz'' dedi.

 

Çelik, Medine'de düzenlediği basın toplantısında Diyanet İşleri Başkanlığının hac dönemi boyunca yürüttüğü çalışmalarla ilgili izlenimlerini paylaştı.

Birtakım aksamalar olmasına rağmen 110 bin hacının en uygun şekilde dini görevlerini yapması için çalışmaların yapıldığını belirten Çelik, hacca karayolu ile gelinmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını ifade etti.

Çelik, şöyle konuştu:

''Hacca karayolu ile geliş için gereken çalışmaları başlattık. Vizeler konusunda Suriye ve Ürdün ile ilgili bir problem yok. Daha önce ilgili bakan arkadaşlar Türkiye'ye gelmişlerdi. Ülkeler arasındaki dostluğun, kardeşliğin gelişmesi için karayolu ile hacca gelinmesine önem verilmesini ifade etmişlerdi. Bu konuda Suudi yetkililerle de görüştükten sonra, gönderme imkanımız olursa önümüzdeki yıl ilk etapta hududa yakın bölgelerden 20-25 bin hacımızı karayolu ile hacca gönderebileceğiz ama önce üç ülkenin tekrar bir araya gelmesi gerekiyor.

Hac süresinin üç hafta, bir ay sürmesinin nedeni uçak seferleri ile ilgili. Bu da süreyi ciddi anlamda rahatlatacak. İnşallah önümüzdeki yıl itibariyle bu konuyu halletmiş olacağız.''

-İSVİÇRE'DEKİ MİNARE REFERANDUMU--

Devlet Bakanı Çelik, bir gazetecinin İsviçre'deki minare referandumuna ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi:

''Olayı çok detaylı takip edemedim ama böyle bir konunun referanduma sunulmasını yadırgadığımızı söyleyebilirim. Bir kişinin dahi inanç meselesi olsa, ona o hakkı verme gerekliliğini Avrupa normları söylerken, bunu oya tahvil etmek, böyle bir konuyu oylama neticesinde karar vermek, insan haklarına en aykırı bir bakış açısı diye düşünüyorum. Avrupa, kendisi ortaya koyduğu normları kenara itmiştir.''

Bakan Çelik ve beraberindeki heyet ile yarın Türkiye'ye hareket edecek.

Etiketler :