Yerli karpuzda hasat başladı

Yerli karpuzda hasat başladı

Türkiye'nin karpuz üretiminin yarısının karşılandığı Çukurova yöresinde, kumul alanda yetişen ''Tuzla karpuzu''nun hasadına başlandığı bildirildi.


Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla Beldesi Belediye Başkanı Cumali Portakal, Tuzla karpuzunun Türkiye'de tarla karpuzu olarak ilk hasadı yapılan ürün olma özelliği taşıdığını söyledi.

Tuzla karpuzunun kumul alanda yetiştiği için kendine has bir aroması bulunduğunu ve turfanda çıkmasına rağmen iyi lezzeti nedeniyle rağbet gördüğünü belirten Portakal, ''Bu yıl aşılı karpuz oranı geçen yıla göre azaldı. Bunun sonucu olarak daha lezzetli ürün elde edildi'' dedi.

Portakal, geçen yıl yaklaşık 60 bin dönüm olan ekim alanının bu yıl yaklaşık yüzde 60 oranında azaldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Bu durumun en önemli nedeni, geçen yıl üreticinin ürününü satamayıp zarar etmesi. Üretici ikinci ekim pamuk ve mısırdan da gelir elde edemeyip, buna ekonomik kriz de eklenince ekim gücü kalmadı. Son olarak da birkaç hafta önce yaşanan nehir taşkınlarıyla bazı ürünler zarar gördü. Ekim yapan üreticiler şu anda ürünlerini iyi şekilde satıyor. Ancak, çok sayıda üretici de sıkıntı içerisinde.''

Bu yıl ''3. Karpuz Kavun ve Tarım Ürünleri Festivali''ni düzenleyeceklerini belirten Portakal, ''İlk iki festivalle ürünümüzü tanıtma aşamasında büyük yol kat ettik. Festivallerimizi sürdürüp, Tuzla karpuzunun ününü daha da artırmak istiyoruz'' dedi.

ÜRETİCİNİN DERDİ YÜKSEK MALİYET

Üretici Tacettin Serdem (71) ise kendisine ait 10 dönümlük tarladaki karpuzu, götürü usulüyle tüccara 20 bin liraya sattığını ve tüccarın hasada başladığını belirtti.

Serdem, erkenci Tuzla karpuzunun en önemli özelliğinin, alındıktan sonra evde 10-15 gün gün dayanması olduğunu belirterek, ''Ama karpuzu buzdolabına koymamak gerekiyor. Aksi taktirde içi çabucak geçer'' dedi.

Geçen yıl ürünün çok verimli olduğunu, ancak, bu nedenle bir çok üreticinin ürününü satmakta zorlandığını ve tamamen tarlada kaldığını belirten Serdem, ''Geçen yılki zarardan dolayı bu yıl ekim az oldu, hava şartlarından dolayı da ürün az çıktı. Bu nedenle şu anda bizim için satışlar iyi. Ancak, masrafları çok olduğu için kar edemiyoruz. Gübreye, ilaca ve mazota her yıl zam geliyor ama ürünlerimize zam gelmiyor. En önemli sıkıntımız bu'' diye konuştu.


Etiketler :