"Yeşil"i neden deşifre etti?

"Yeşil"i neden deşifre etti?

Doğan’ın ‘Yeşil yaşıyor’ itirafına “Başıma bir şey gelirse Yeşil’den gelir’’ düşüncesi neden olmuş.

Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan’a, faili meçhul 57 olay soruldu. Doğan’dan başta 33 er olayı, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, Kürt yazar Musa Anter ile Albay Rıdvan Özden cinayetlerinin perde arkasını anlatması istendi. Doğan’ın Yeşil’in yaşadığını iddia etmesinin perde arkasında kendisini koruma endişesi olduğu ve “Başıma bir şey gelirse Yeşil’den gelir’’ korkusu yaşadığı öne sürüldü.

“NE GELİRSE YEŞİL’DEN GELİR” ENDİŞESİ

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’e verdiği ifadede “Yeşil yaşıyor, en son Tunceli’de görüştük” diyen Arif Doğan’ın, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’la ilgili itirafının perde arkasında kendisini koruma endişesi olduğu iddia edildi. “Öldürülme korkusu” yaşayan Doğan’ın “Başıma bir şey gelirse Yeşil’den gelir’’ düşüncesiyle konuştuğu belirtildi. Doğan’ın, yaşadığını iddia ettiği Yeşil’in nerede olduğunu da bilmediği öne sürüldü.

SORULAR DİYARBAKIR’DAN GÖNDERİLDİ

Ergenekon davası sanıklarından emekli Albay Arif Doğan’a, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gönderilen ve özel yetkiliİstanbulSavcısı Kadir Altınışık tarafından yöneltilen sorulara star ulaştı. Güneydoğu’da yaşanan faili meçhul 57 karanlık olay tek tek sorulan Doğan’ın, zor anlar yaşadığı öğrenildi. Soruların Doğan’ın JİTEM’in başında olduğu dönemler ile en çok faili meçhulün yaşandığı 1993-96 yıllarını kapsadığı kaydedildi.

33 ER OLAYI VE ALBAY ÖZDEN

Emekli Albay Doğan’a yöneltilen soruların başında 24 Mayıs 1993 günü Elazığ-Bingöl karayolunda 33 erin şehit edilmesi olayı oldu. Doğan’a 33 er saldırısını gerçekleştiren PKK’nın JİTEM’den yardım görüp görmediği soruldu. Albay Rıdvan Özden’in şüpheli ölümü de Doğan’a sorulan başka çarpıcı sorulardan biri oldu.

PEŞMERGEYİ SADDAM’A TESLİM ETTİK

Doğan’a yöneltilen dikkat çekici sorular arasında, 1989 yılındaJİTEMtarafından 100 bin Dolar karşılığında Irak’a verilen eski KDP peşmergesi Irak kökenli Türk vatandaşı Mehmet Kılıç’ın öldürülmesi olayı da yer aldı. “Saddam’ın idam ettirdiği Kılıç’ı JİTEM mi teslim etti’’ sorusuna Doğan’ın ‘evet’ karşılığı verdiği belirtildi. Doğan’a 1991’de öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayeti de soruldu. Aydın’ı, Cem Ersever’in ekibinin öldürdüğü iddia edilmişti.

Okkan ve Anter için Ersever ile Yeşil’e bakın

Doğan’a, ifadesi sırasında sorulan bir diğer kilit soru ise Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastiyle ilgili oldu. Doğan, Okkan suikastiyle ilgili kendi kurduğu JİTEM’in değil, Cem Ersever’in içinde olduğu 2. JİTEM’in sorgulanması gerektiğini söyledi. “Kürt yazar Musa Anter’in öldürülmesi için JİTEM mi talimat verdi’’ sorusu yöneltilen Doğan’ın, Anter suikastiyle ilgili Cem Ersever ve Yeşil’in ekibini işaret ettiği öğrenildi. Daha önce PKK ve JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan “Anter’i Yeşil ve Ersever öldürdü’’ demişti.

Hizbullah’ı Jandarma olarak biz kurduk

Arif Doğan’a ait olduğu öne sürelen son ses kaydındaterörörgütü Hizbullah7ın da JİTEM tarafından kurulduğu itirafı da var. “Ben her şeyi bilmek mecburiyetinde olan bir insanım. Çünkü biz askeri literatür içerisinde yapmıyoruz. Bizim yaptığımız çok tehlikeli. Asker cephede aleni savaşır. Biz gizli savaşıyoruz” diyen Arif Doğan, Hizbullah terör örgütünün jandarma tarafından kurulduğunu şu sözlerle itiraf ediyor:

• Yav Kontrhizbul olarak o kuruldu PKK’ya karşı. Hüseyin Velioğlu’ydu başındaki. Hizbullah’ı biz kurduk zaten. O Hizbullah değildi onun adı Kontrhizbul’du. Ondan sonra Hizbullah’a dönüştü. Emniyet bir operasyon yaptı Kavacık’ta. Onu öldürüp atmışlar.

Doğan: Hanefi Avcı’yı JİTEM’e transferettik, arşivde vardır

Daha önce internete düşen ses kayıtlarıyla şehit Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in uçağının düşmesiyle ilgili soruşturma dosyasını yeniden açtıran emekli Albay Arif Doğan, internete düşen yeni ses kaydında da Hanefi Avcı ve Hizbullah’la ilgili şok itiraflarda bulunuyor. Doğan, Avcı’nın JİTEM’e transfer edildiğini ve bunun arşivlerde olduğunu söyleyedi. Bu itirafErgenekonsanığı Sedat Peker’in “Hanefi Avcı eski itirafçı JİTEM’cileri İstanbul’a benim yanıma göndermişti” açıklamasını tekrar gündeme getirdi. İşte DOğan’a ait olduğu iddia edilen ses kaldındaki Avcı ile ilgili sözler:

• MİT Bölge Başkanı Galip Tuğcu’ydu. Çok mükemmel bir insandı. Oturuyoruz bir gün dedim ki. Galip Bey vatan elden gidiyor, bayrak elden gidiyor, millet elden gidiyor ve toprak gidiyor. İstihbarat canlı insan demektir. Yani gezecek, görecek, yaşayacak, değerlendirecek ve bir şeyi tatbik edecek, ondan sonra sistemi belirleyecek. Diyecek ki “ben bunu yaptım ama burada yanlış yapmışım. Sistemde olamaz” diyecek. Burda emniyetin temsilcisi var. Hanefi Avcı. Ben çağırırsam gelmez...

• İyi bir istihbaratçı, Hanefi Avcı, çok iyi. Çağırırım onu. JİTEM’e transfer ettik. Operatif olarak JİTEM’e geçti. Anlatabildim mi? Hiç kim seninde aklı ermiyordu. Çatışmaya falanda giriyorduk. Arşivde vardır o. Evet var onunda arşivi. Yok desek de var.

Olur mu öyle şey?

İnternete düşen son ses kaydıyla ilgili star’a konuşan Arif Doğan, ses kaydındaki ifadelerin kendisine ait olmadığını iddia etti. “Hanefi Avcı’yı JİTEM’e transfer ettiniz mi?” şeklindeki soruya ise Doğan, “Olur mu öyle şey. O, emniyetçidir. Biz emniyet mensuplarıyla çalışmayız. Kendisi alanında çok iyi bir istihbaratçıdır. Ben böyle birşey söylemedim” diye cevap verdi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :