YILDIZ: TÜRKMEN GAZINA TALİBİZ

YILDIZ: TÜRKMEN GAZINA TALİBİZ

Enerji Bakanı Yıldız, TANAP ile transit ticareti kolaylaştıracak yapı kurguladıklarını, Türkmen gazına talip olduklarını söyledi.

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Azerbaycan'ın yapımını planladığı Trans Anadolu Boru Hattı Projesi (TANAP) ile transit ticareti kolaylaştıracak bir yapı kurguladıklarını ve bu kapsamda Türkmen gazına talip olduklarını söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün gittiği Türkmenistan'da açıklamalarda bulunan Yıldız, "TANAP projesi ile Azerbaycan üzerinden transit geçebilecek ve doğalgaz ticaretinikolaylaştıracağımız bir yapı kurguladık. Bu yapı Türkmen gazını da hedefliyor. Türkmen gazına talibiz" dedi.

Türkiye ile Türkmenistan arasında halen hayata geçirilememiş bir doğalgaz anlaşması bulunuyor.

Türkmenistan ve Azerbaycan enerji bakanları ile AB'nin enerjiden sorumlu komiseri Günter Öttinger ile dörtlü toplantı yapacaklarını kaydeden Yıldız, "Türkiye, Avrupa'nın gaz ihtiyacı ile ilgili problemin çözümünün önemli bir parçasıdır" dedi.

Öte yandan Öttinger, Türkiye ve Azerbaycan'ın enerji bakanlarıyla birlikte Avrupa'ya doğalgaz tedariğiyle ilgili görüşmeler için bugün Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunuyor.

Avrupa Komisyonu enerji sözcüsü Marlene Holzner Reuters'a yaptığı açıklamada, AB heyetinin Türkmenistan'ın Avrupa'ya doğalgaz tedariği konusunda taahhütte bulunmasını beklediğini söyledi.

Edinilen bilgiye göre, Trans-Hazar boru hattının yapımı da bugün gerçekleştirilecek görüşmenin konuları arasında bulunuyor.

'AB HATTIN SAHİBİ OLMAYACAK'

Holzner, "AB, bu boru hattının sahibi olmayacak, onu inşa etmeyecek ve bunun için para ödemeyecek" dedi.

Holzner, teorik olarak Türkmenistan doğalgazının Şah Deniz konsorsiyumu ortakları tarafından seçilecek boru hattı ağıyla iletilebileceğini de belirtti.

Türkiye ile Azerbaycan arasında yapımı planlanan ve Şah Deniz II sahasından üretilecek olan doğalgazı Avrupa'ya ulaştırması öngörülen TANAP hükümetlerarası anlaşması Haziran'da İstanbul'da imzalanmıştı.

MALİYETİ 5-7 MİLYAR DOLAR

Maliyeti yaklaşık 5-7 milyar dolar olarak öngörülen TANAP'ın temelinin 2013 sonu 2014 yılı başında atılması planlanıyor.

Projede Türkiye'nin yüzde 20 payı bulunurken, TANAP'ın yüzde 80'ine sahip olan Azerbaycan hisselerinin bir bölümünü diğer şirketlere devredecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.