Yıldızların apoleti söküldü

Yıldızların apoleti söküldü

Her son hüzün veriyor insana. Bu Dünya Kupasının da sonuna yaklaştık.

Kupa başlamadan evvel çoğunluğun favori gösterdiği ülkeler çoktan Afrika'yı terk etti. İtalya, Fransa gibi favoriler en başta, Arjantin ve Brezilya ise daha sonra elendi. Büyük bir aksilik olmazsa Avrupa'nın final oynayacağı bir Dünya Kupası izleyeceğiz. Hollanda – Almanya finali daha olası gözüküyor. Ama yazının başlığında belirttik, bu kupada ezberler bozuluyor. Uruguay neden 1950'den sonra bir kez daha final oynamasın ya da son Avrupa Şampiyonu İspanya, Dünya Kupasına da uzanmasın. Bu Dünya Kupası gösterdi ki, artık ülkeler isimleriyle kazanamıyor. Daha önceleri Fransa, İtalya, Brezilya gibi ülkeler daha maça çıkmadan rakiplerini yıldızlarıyla eziyor, karşılaşmaya galip başlıyorlardı. Bu kupada gördük ki, sistemi olan, çok mücadele eden, rakibi kim olursa olsun yenebiliyor. Yeni Zelanda gibi futboldan çok uzak bir ülke bile mücadele gücü sayesinde grubunda yenilmemeyi başarabiliyor. Önceleri kimsenin şans tanımadığı Gana, Sırbistan gibi dünyaca ünlü yıldızlara sahip bir ülkeyi saf dışı bırakabiliyor. Dört Dünya şampiyonu İtalya grubunda sonuncu olup ilk turda Dünya Kupasına veda edebiliyor. Eski yazarlardan çok duyarız, FİFA büyük takımları kolluyor, kupaya ilgi azalır korkusuyla onların elenmesine izin vermiyor diye. Bugün bakıyoruz, Rooney'li, Gerrard'lı İngiltere hakem hatasıyla kupaya veda etmiş. Brezilya Melo'nun gördüğü kırmızı kartla on kişi kalmış, elenmiş. Forlan ve Suarez gibi yıldızlara sahip Uruguay, aleyhine uzatmanın son dakikasında penaltı verilmiş. Daha bu örnekler çoğaltılabilir. Hakemler hata yapmıyor mu; elbette ki yapıyor ama kimse iddia edemez ki büyük takımlar kollanıyor. Dedik ya başta, ezberler gerçekten bozuluyor. Zaten Bursaspor geçtiğimiz yıl Türkiye Süper liginde şampiyon olarak ezberci eğitim sistemine son vermemiş miydi, neden şaşırıyoruz ki?

YILDIZLARIN APOLETİ SÖKÜLDÜ
Bu Dünya kupası bazı yıldızlara değer kaybettirirken (gerçi altın çöpe düşse ne kadar değer kaybeder), bazı futbolcuları ise yıldız konumuna yükseltti. Ribery, Anelka, C.Ronaldo, Rooney ve Messi gibi Dünyanın en iyi beş futbolcusu olarak sayabileceklerimiz isimlerine yakışmayacak futbol oynadılar. Messi kupaya gol atamadan, Ribery ve Anelka galibiyet göremeden veda ettiler. Ancak Dünya yeni yıldızlara da merhaba dedi. Her Dünya Kupası kendi yıldızlarını doğuruyor. Bu senenin ürünleri olarak Mesut Özil, Luis Suarez, Asamoah Gyan ve Alexis Sanches'i sayabiliriz.

SÜPER LİG TAKIMLARINA NACİZANE TAVSİYELER:
Dünya Kupasını ekran karşısında çok yakından takip ettik ve gördük ki yıldız dediklerimizin çoğunun sadece isimleri kalmış. Bazılarının ahları gitmiş vah'ları kalmış. Bizim basınımızda hala okuyoruz, Fenerbahçe'de Henry sesleri, Beşiktaş Robinho transferini bitiriyor, Galatasaray R.Marquez'le el sıkıştı. Bense alternatif isimler sunacağım. Hem de her bölgeye ve çok daha ucuza mal olabilecek.

Kaleci:
Enyeama(Nijerya) İsrail liginde forma giyiyor. Kötü Nijerya'nın en iyisiydi.

Savunma:
Belhadj(Cezayir):
Portsmouth küme düştü, Sol bek arayanlar kaçırmasın.

Freidrich(Almanya): Hertha Berlin küme düştü. Kaçırmayın diyecektim. Wolfsburg kapmış.

Tanaka(Japonya): Kupa öncesi Drogba'yı sakatladı diye kızmıştık. Ama çok savaşcı, çok faydalı olur.

Cherundolo(ABD): Almanya'da Hannover 96 forması giyiyor. Sağ bek arayanlar için takımlarımız için çok uygun bir aday.
Orta Saha:

Kevin Prince Boateng(Gana): Biraz pahalı olabilir ama Appiah'ın eski hali gibi. Hem güçlü hem yetenekli.Portsmouth küme düştü büyük takımlar elini çabuk tutmalı.

Anthony Annan(Gana): Norveç'te Rosenborg'da forma giyiyor. Önlibero arayanlar için en ideal isim. Basit ama çok faydalı oynuyor. Hem de kulübün dış ilişkilerinde de takıma faydalı olabilir. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın yeğeni.

Michael Bradley(ABD): Borussia Moenchengladbach forması giyiyor. Orta Sahada devamlı koşuyor hiç yorulmuyor. Az ama çok kritik gollere imza atabiliyor.

Jean Beausejour(Şili): Top tekniği yüksek, akıllı ve yetenekli. Hem kanatta hem de ortada oynayabilir. Meksika Liginde America takımında forma giyiyor.
Forvet:

Asamoah Gyan(Gana): Güçlü, süratli, bitirici, kısaca bir golcüde aranabilecek bütün özelliklere sahip. Fransa'da Rennes'de oynuyor. Uruguay'a yüz yirminci dakikada penaltı kaçırması hepimizi üzdü.

Jozy Altidore(ABD): Villareal geçen transfer etti ancak bekleneni veremedi. Premier Ligde Hull'a kiralandı. Güçlü ve genç, Çok göz önünde değilken alınabilir.


Enyeama
(Nijerya)

Cherundolo Freidrich Tanaka Belhadj
(ABD) (Almanya) (Japonya) (Cezayir)



K.P.Boateng A.Annan M.Bradley J.Beasejour
(Gana) (Gana) (ABD) (Şili)



A.Gyan J.Altidore
(Gana) (ABD)

Oğuzhan ÖZBEK / Samanyolu Haber TV spor koordinatörü

Etiketler :