Yılmaz'ın sözleri komşuyu karıştırdı

Yılmaz'ın sözleri komşuyu karıştırdı

Mesut Yılmaz'ın sözlerinden sonra çifte nota veren Atina, diplomatik girişimlerle Türkiye’den izahat istedi

Eski başbakan Mesut Yılmaz’ın ‘Yunanistan’a orman misillemesi’ yapıldığı şeklinde anlaşılan sözleri Atina’da kıyamet kopardı. Yılmaz düzeltme yaptı ama Yunanistan’la ilişkilerde yeni bir sıkıntı ortaya çıktı. Çifte nota veren Atina, diplomatik girişimlerle Türkiye’den izahat istedi. Ankara, bu girişimlere “Yılmaz’ın düzeltmesini dikkate alın” karşılığını verdi.

DİPLOMATİK NOTA VERDİ

Hürriyet gazetesinin haberine göre, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın Birgün gazetesine yaptığı açıklamanın Yunanistan medyasına yansıması üzerine, Yunanistan Atina ve Ankara’da çifte diplomatik girişimde bulunarak birer notayla Türkiye’den izahat talep etti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye Masası, Atina Büyükelçisi Kerim Uras Büyükelçiler Konferansı için Ankara’da olduğundan büyükelçilik müsteşarını bakanlığa davet etti. Eş zamanlı olarak Yunanistan Büyükelçiliği de, Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulundu. Yunanistan’ın ilettiği notalarda, eski Başbakan Yılmaz’ın gazeteye yansıyan açıklamalarına yer verilerek, bu konuda resmi açıklama istendi.

SÖZLERİ YANLIŞ ANLAŞILDI

Türkiye’nin Atina ve Ankara’daki bu girişimlere yanıtı şöyle oldu: “Sayın Yılmaz’ın gazetede yer alan haberle ilgili bugün (dün) açıklamaları var. Sayın Yılmaz, söylediklerinin tamamen yanlış anlaşılarak, bu yanlış anlayış çerçevesinde gazeteye yansıdığını kamuoyuna açıklamıştır. Bu nedenle gazetedeki haberin değil, bizzat Sayın Yılmaz’ın düzeltme açıklamasını ciddiye alın. Bunun ötesinde izahat gerektirecek bir durum yoktur.” Türk kaynaklar, Yunan tarafının sözlü olarak Yılmaz’a atfen gazetede yazılan metnin başlığı ile içeriğinin farklı olmasına da dikkat çektiği belirtildildi.

YILMAZ'IN DÜZELTMESİ

Dışişleri Bakanlığı’nın dikkat çektiği Yılmaz’ın Birgün gazetesinde yayımlanan sözlerine ilişkin dün yaptığı düzeltme açıklaması şöyle: “Konu tamamen yanlış anlamadan kaynaklanmaktadır. Enver Aysever ile yaptığım bir görüşmede 90’lı yıllarda Ege sahillerinde meydana gelen orman yangınlarının Yunan gizli servisiyle ilişkili olduğuna ilişkin değerlendirmelerin, bu bilgiler kanıtlanmadıkça yayınlanmasının dış politika açısından sakıncalı olacağı ifade edilmiştir. Anlaşılacağı gibi olay Yunanistan’daki değil Türkiye’deki orman yangınlarıyla ilgilidir.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.