Yoğun bakımdaki bebekler lojmanda çıktı

Yoğun bakımdaki bebekler lojmanda çıktı

Sağlık Bakanlığı, İstanbul Özel Kartal Hastanesi yenidoğan yoğun bakımından basına yansıyan görüntülerin ardından, Bakanlık tarafından başlatılan soruşturma bitene kadar hastanenin kapatılmasına karar verildiğini bildirdi.

Hasta gösterilerek Bebek Yoğun Bakım Ünitesi'nde tutulan sağlıklı bebekler üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) dolandırıldığı iddia edildi. '

 

Yoğun bakımdaki bebekler'in SGK denetçilerinden kaçırılarak hemşire lojmanında tutulduğunu gösteren görüntüler şaşkınlık yarattı. İstanbul Anadolu Yakası'nda yaklaşık 9 ay önce hemşirelerin kaldığı bir lojmanda ve bir özel hastanenin 'Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde kaydedilen görüntüler, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan milyonlarca TL'nın haksız yere alındığı iddialarını gündeme getirdi.

 

 

Yoğun bakım servisinde olduğunu düşündükleri için bebeklerinin haftalarca göremeyen aileler, bebeklerinin hemşire lojmanında kaydedilmiş görüntülerini görünce suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. İddialara göre Anadolu Yakası'nda faaliyet gösteren bir özel hastanede sağlıklı doğmalarına rağmen hasta gibi gösterilen bebekler, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan para alabilmek amacıyla 'Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde haftalarca gereksiz yere tutuluyor. Sağlıklı bebekler, Sağlık Bakanlığı denetçilerinin geleceği haberinin alınmasından hemen sonra ise hastaneden kaçırılarak hemşirelerin lojman olarak kullandığı dairelerde geçici süre ile saklanıyor.

 

 

Denetçilerin hastaneden ayrılmasından sonra ise bebekler hemşireler ve diğer görevliler tarafından telaşla tekrar hastaneye taşınıyor. Yaklaşık 9 ay önce yaşandığı öne sürülen olay, iddiların merkezindeki hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde hemşire olarak çalışan F.H.'nin çektiği görüntülerin sızdırılması ile ortaya çıktı.

 

Görüntülerde aynı hastanede hemşire olarak çalışan kızların lojman olarak kullandığı dairedeki bir odada yatakların ve yere serili çarşafların üzerinde çok sayıda bebeğin yattığı görülüyor. Daha sonra evdeki kızlar telaş içinde bebekleri ikişer ikişer alarak evden çıkartıyorlar. Bu sırada hastanede görevli olduğu öne sürülen hemşire ve diğer görevlilerin endişeli konuşmaları da dikkat çekiyor. Konuşmalarda bebekleri taşıyan bir kadın dikkat çekmekten korktuğu için bebekleri ne şekilde taşıması gerektiğini soruyor. Hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde çekilen görüntülerde ise yaklaşık 20 kadar bebeğin küçük bir odada bir arada bulunduğu gözleniyor.

 

Aynı görüntülerde Sepsis olarak tabir edilen ve yenidoğan bebekleri için öldürücü olarak bilinen enfeksiyon hastalığı tanısı konulan bir bebeğin de diğer bebeklerle aynı serviste olduğu görülüyor.

 

Aynı hastanede yaklaşık 10 ay önce Amine isimli kız çocuğunu dünyaya getiren anne Aysel Gökdemir ve M.Serdar Gökdemir Çifti ise görüntülerde yoğun bakımda olduğunu zannettikleri bebeklerini çok sayıda bebekle bir hemşire lojmanında görünce şaşkınlık geçirdi.

 

Basın mensuplarına olayı anlatan genç çift, doğumdan sonra hastane yetkililerinin kendilerine bebeklerinin akciğerlerinin yeterince gelişmediği için 'Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bir süre tutulması gerektiğini söylediklerin ifade etti.

 

Anne Aysel Gökdemir, çocuğunun hayati tehlikesinin bulunduğunun söylenmesi üzerine yoğun bakım ünitesinde kalmasına onay verdiklerini kaydederek şöyle konuştu; "Bebeğimin bir ay boyunca hastanenin yoğun bakım servisinde kaldı. Ancak bebeğimi bize bir türlü çeşitli bahaneler ileri sürerek göstermiyorlardı. Biz de sağlık bakanlığına müracaat ederek bebeğin başka hekimler tarafından muayene edilmesini ve yoğun bakımda kalmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesini istedik. Ancak bu şekilde çocuğumuzu görebildik. Ve zaten ardından taburcu edildi. Bebeğim aslında sağlıklı bir bebek olarak doğdu ama ciğerlerinin gelişmediğini biz göremediğimiz için bir şey yapamadık."

 

Hemşire lojmanında kaydedilen görüntülerin ortaya çıkmasıyla görüntülerde bebeğini tanıdığını belirten anne Gökdemir, bebeğinin yoğun bakımda olması gerekirken başka yede tutulduğunu ve bu şekilde devletin dolandırıldığını belirterek, hastane ve doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

 

Baba M.Serdar Gökdemir de bebeğini doğumdan hemen sonra bir kez gördüğünü daha sonra ise kuvöze alınması gerektiği söylerek bebeğin yoğun bakım servisine götürüldüğünü belirterek şöyle konuştu; "bize sürekli bebeği göstermemek için çeşitli bahaneler ileri sürüyorlardı. Önce bebeğin bir hafta sonra taburcu olacağını söylediler, biz de bir hafta boyunca her gün bebeği görmek için hastaneye gittik ama bize bebeği göstermediler. Bizim için asıl işkence bir haftanın sonunda başladı. Bebeğimizi bir ay boyuncu hastanede tutulduktan sonra alabildik. Oysa görüntülerde bebeğin yoğun bakım servisi yerine hasta olmadıkları halde devletten para alabilmek için hemşire lojmanında diğer bebeklerle tutulduğunu öğrendik. Görüntülerde çocukları taşıyan lojmandaki hemşireleri de tanıyorum, hepsi hastanede görevli hemşirelerdi."

 

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, İstanbul Özel Kartal Hastanesi yenidoğan yoğun bakımından basına yansıyan görüntülerin ardından, Bakanlık tarafından başlatılan soruşturma bitene kadar hastanenin kapatılmasına karar verildiğini bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.