Yoğurdunuza sahip çıkın

Yoğurdunuza sahip çıkın

ÇÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erginkaya, "Yoğurdumuzun tadı AB'ye uyum olsun diye yasal düzenlemelerle değiştiriliyor. Avrupalının peynir için verdiği mücadeleyi Türk tüketicisi yoğurt için vermeli, kamuoyu oluşturmalı"dedi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zerrin Erginkaya, "İlk kez Orta Asya Türkleri tarafından üretilen geleneksel Türk yoğurdunun tadının AB'ye uyum olsun diye yasal düzenlemelerle değiştirildiğini" belirterek, konuya ilişkin yapılan yasal düzenlemeden geri adım atılmasını beklediklerini bildirdi. Erginkaya, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, AB kriterlerini dikkate alarak, Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde değişiklik yaptığını, bu değişikliğin 16 Şubat tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti.
PROTEİNİ AZALACAK

Erginkaya, buna göre, yoğurtta bulunması gereken protein miktarının en az yüzde 4'den yüzde 3'e düşürüldüğünü, yine en az yüzde 12 olması gereken yağsız kuru madde kriteri arama şartının ise tamamen kaldırıldığını anımsattı. Yağsız kuru maddenin, sütün suyu ve yağı alındıktan sonra geri kalan kısmı olduğuna işaret eden Erginkaya, "Bu madde, yoğurt da dahil olmak üzere birçok gıda maddesinin üretiminde girdi olarak kullanılır. Bu ürün katkı maddesi değil, sütün besleyici değeri yüksek, en değerli bölümüdür. Protein oranı ise bir yandan sütün ve yoğurdun besleyici değeri ile yakından ilintili, diğer yandan alıştığımız geleneksel yoğurdun pıhtı kalitesini sağlayan temel bileşendir" dedi.

SULU VE GEVŞEK OLACAK

Erginkaya, yağsız kuru madde kriterinin kaldırılmasının, yoğurdun sulu ve gevşek pıhtılı olmasına yol açacağını, eski tadı bulmanın da mümkün olamayacağını belirterek, "Bunun farkına varan üreticiler, bu kez mevzuatta izin verilmemesine rağmen kıvam arttırıcı veya katılaştırıcı maddelerin kullanımı arayışlarına girebilecek. Bu durumda tüketici doğal ve geleneksel yoğurt yerine katkı maddeli yoğurt tüketmek zorunda bırakılacak. Yüzyıllardır alıştığımız damak tadını bir daha bulamayacağız. AB kriterlerine göre yoğurt üretimine karşı kamuoyu oluşturmak zorundayız" dedi.


Geri adım atılabilir

Erginkaya, "Yeni düzenleme ile 'Geleneksel Türk Yoğurdu' yerine 'AB uyumlu Geleneksel Ürünler'in üretiminin önü açılacak ve geleneksel yoğurdumuza tamamen veda ederek, küreselleşmiş yoğurt yemeye başlayacağız. Bizim tepkimiz yeterli değil. Tüketicinin bilinçlenmesiyle kamuoyu oluşturduğumuz takdirde geri adım atılacağına inanıyoruz" dedi.




Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :