Yoksulluk rakamları tırmanıyor

Yoksulluk rakamları tırmanıyor

Bem-Bir-SenAR-GE Birimi tarafından hazırlanan 2010 yılı Kasım ayı Asgari Gıda Harcaması ve Asgari Geçim Haddi rakamları açıklandı.

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2010 yılı Kasım ayı Asgari Gıda Harcaması (Açlık Sınırı) ve Asgari Geçim Haddi ( Yoksulluk Sınırı) rakamları açıklandı.

Açlık ve yoksulluk rakamlarındaki  artış, Kasım ayında da hız kesmedi. Yaklaşık 6 aydır sürekli artış trendi gösteren rakamlar Kasım ayında da yükselişini sürdürdü. Kasım ayında açlık rakamlarındaki artış 18 liraya, yoksulluk rakamlarındaki artış ise 40  liraya ulaştı.

Ekim ayında 4 kişilik bir ailenin tüketmesi gereken zorunlu gıda harcaması yani açlık sınırı 908,21 lira olarak hesaplanırken, Kasım ayındaki artış ile  bu rakam 926.79  liraya yükseldi.

Yine 4 kişilik bir ailenin asgari şartlarda geçinebilmesi için harcaması gereken tutar yani yoksulluk sınırı  Ekim ayında  2,480.46 lira olarak kayıtlara geçerken, yoksullaşma Kasım ayında yaklaşık  40 lira birden artarak   2. 520.08 lira olarak kayıt altına alındı.

KIŞIN GECİKMESİ VATANDAŞIN İŞİNE YARADI

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların gecikmesi vatandaşın işine yaradı. Yakacak harcamalarına geçen yıllara oranla henüz başlamayan vatandaşlar, harcama kalemlerini giyecek ve ayakkabıya yöneltti. Kurban Bayramı’nın da Kasım ayı harcamalarındaki etkisi yine kılık kıyafet ve ayakkabı olarak gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 3,87 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı.

KASIM AYI ENDEKSİ RAKAMLARI

Kasım ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 0,87, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,76, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,61, ev eşyasında yüzde 0,61, konutta yüzde 0,58, ulaştırmada yüzde 0,45, haberleşmede yüzde 0,32, sağlıkta yüzde 0,01 artış yaşandı.

Düşüş yaşayan gruplar ise yüzde -0,14 eğitim, yüzde -0,81 ile eğlence ve kültür,  yüzde -1,89 alkolsüz içecekler olarak gerçekleşti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :