YÖK'ten 1+1 çift diploma projesi

YÖK'ten 1+1 çift diploma projesi

Meslek yüksekokulu öğrencilerine bir yıl Türkiye'de, bir yıl yurt dışında eğitim görerek, iki kurumun da diplomasını elde etme imkanı veren...

Meslek yüksekokulu öğrencilerine bir yıl Türkiye'de, bir yıl yurt dışında eğitim görerek, iki kurumun da diplomasını elde etme imkanı veren ''Uluslararası Ortak Ön lisans Programı (UOÖLP)'' Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından uygulamaya konuldu.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, "Uluslararası Ortak Önlisans Programı"na katılan meslek yüksekokulu öğrencilerinin bir yıl Türkiye'de bir yıl yurt dışında eğitim görerek her iki kurumun da diplomasını elde etme şansına sahip olacakları bildirildi. Buna göre, bu proje sonunda meslek yüksekokulu öğrencilerinin İngilizceyi meslek dili olarak kullanmaları hedeflenirken, bir süre sonra iş dünyası için gerekli olan nitelikli eleman ihtiyacının da bu şekilde karşılanması öngörülüyor. 

YÖK tarafından 2008 yılı itibari ile Türkiye'deki meslek yüksekokulları ile İngiltere ve ABD'de mesleki ve teknik eğitim veren okullar arasında çift diploma programları oluşturulması yönünde çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda ilk aşamada Yükseköğretim Kurulu tarafından ABD'deki Uluslararası Kolejler Birliği (CCID) ve İngiltere'deki Kolejler Birliği (AoC) ile işbirliği protokolleri imzalandı.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı sonucuna göre merkezi yerleştirme ile öğrenci alan yükseköğretim önlisans programları, ilk öğrencilerini 2010?2011 eğitim-öğretim döneminde alacak. Bu programları tercih edecek adayların ÖSYM Kılavuzu Tablo 3B'deki UOÖLP yazan programları işaretlemeleri gerekiyor.

Bu programa katılacak öğrenciler, ilk yıl İngilizce hazırlık sınıfını takiben bir yıl Türkiye'deki Meslek yüksekokullarında İngilizce mesleki eğitim görecek ve ikinci yıllarını yurt dışındaki yüksekokullarda tamamlayacak. Bu eğitimin sonunda mezun olan öğrenciler Türkiye'deki yüksekokulların diplomasının yanı sıra yurt dışındaki yüksekokulun diplomasına da sahip olacak. İsteyen mezunlar yurt dışında herhangi bir ülkede lisans eğitimlerine sınavsız olarak devam etme şansını da kazanacak.

CİHAN

Etiketler :