YÖK’ün görev ve rolü değişmeli

YÖK’ün görev ve rolü değişmeli

Üniversitelerin yeniden düzenlenmesini isteyen Cumhurbaşkanı Gül, “YÖK de üniversiteleri kontrol altına almaya adanmış bir kurum olmaktan çıkarılmalı” dedi.

CumhurbaŞkanI Abdullah Gül, himayesinde YÖK tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Yükseköğretim Kongresi: Yeni Yönelişler ve Sorunlar’ konulu kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, yükseköğretimde yapılması gerekenleri anlattı ve YÖK’ün değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Üniversiteleri, uluslararası rekabette öne geçirmenin yegane yolunun, onların farklılaşabilmeleri için akademik, idari ve mali esneklik sağlanması olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Üniversiteler yeniden düzenlenirken, daha esnek olmalarının daha geniş bir biçimde tartışılması gerekir. Üniversitelerde, departmanlar, disiplinler arasındaki geçişleri esnek hale getirmemiz gerekmektedir’’ dedi. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin görev ve rolündeki değişime paralel olarak YÖK’ün de görev ve rolünün değişmesi gerektiğini belirterek, ‘’YÖK, artık üniversiteleri kontrol altına almaya adanmış bir kurum olmaktan çıkmalı ve üniversiteler arasında koordinasyonu sağlayan ve kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlamaya dönük tedbirler alan bir kurum olmalıdır. Ayrıca üniversitelerin performansını izleyen bir kurum olmalıdır’’ dedi.

Öğrenci ile birlikte kalite de artmalı

YÖK’ten aldığı bilgilere göre son 3 yılda yükseköğretime giriş konusunda önemli değişiklikler olduğunu gördüğünü anlatan Abdullah Gül şöyle devam etti: “Ama tekrar şunun altını çizmek istiyorum. Bazen rakamlar ve istatistikler bizi aldatabilir, tabii ki herkesin yükseköğrenim görmesini isteriz. Bu sayının yüksek olmasını gördüğümüzde mutlu oluruz. Ama niteliği, kaliteli eğitimi kesinlikle ihmal etmememiz ve bunun farkında olmamız gerekir. Yoksa bu bizi uzun vadede aldatır ve Türkiye’ye iyilik yapmamış oluruz.” Yabancı dil öğretimi konusunda Türkiye kadar başarısız ne kadar ülke olduğunu bilemediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bu konuda Türkiye’nin kendisini çok iyi gözden geçirmesi gerekir. Bizim uluslararası platformda en büyük dezavantajımız bir Türk gencinin ikinci dili bilmemesidir. İkinci dil bilen aramızda çok azdır. Bu, bugünkü dünyada bizim başarısızlığımızdır. Bunun böyle devam etmesi mümkün değildir’’ dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.