Yolsuzlukları, TBMM'ye geliyor

Yolsuzlukları, TBMM'ye geliyor

12 Eylül darbesini yapan generallerden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında yaptığı iddia edilen yolsuzluklarla ilgili Meclis araştırma önergesi verildi.

12 Eylül darbesini yapan generallerden dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında yaptığı iddia edilen yolsuzluklarla ilgili Meclis araştırma önergesi verildi. Önergede, 1986 yılında Şahinkaya hakkında verilen ancak anayasanın geçici 15. maddesinin yürürlükte olması nedeniyle talebin işleme alınmadığı hatırlatılırken, konunun yeniden gündeme alınarak Şahinkaya'nın yolsuzluklarının mercek altına alınması istendi.

DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit ile DSP Denizli Milletvekili TBMM Başkanlığı'na sunulan önerge hakkında bilgi verdi. Macit, 12 Eylül günü halk oylamasına sunulan anayasa değişikliği öncesinde verilen sözlerin tutulmasını istedi. Bu konunun takipçisi olacaklarını ifade eden Macit, bu kapsamda 1980 darbe döneminin araştırılıp sonuçlarının ortaya çıkartılmasını istediklerini ifade etti.

Macit, bu kapsamda 1986 yılında SHP milletvekilleri tarafından 12 Eylül darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı olan ve dünyanın en zengin 50 generalinden biri olarak gösterilen Tahsin Şahinkaya'nın yaptığı yolsuzluklarla ilgili araştırma önergesinin dönemin ANAP milletvekilleri tarafından reddedildiğini hatırlattı.

Macit, TBMM Başkanlığı'ndan iddiaların yeniden gündeme alınmasını talep etti. 12 Eylül'den sonra Türkiye'de uzun bir süre Parlamento denetiminden uzak bir dönem yaşandığını hatırlatan Macit, bu dönemde gemicilikten havacılığa kadar bir dizi alanda usulsüzlük ve yolsuzluk iddiaları ortaya atıldığını ancak yargıya intikal ettirilemediği için inceleme ve araştırma imkânı bulamadığını ifade etti. Bu iddiaların en çok yoğunlaştığı generallerden bininin Şahinkaya olduğunu kaydeden Hasan Macit, "Bu iddialar arasında F-16 uçaklarının alımında yolsuzluk yapmak, Hava Kuvvetleri komutanıyken ihale alımlarının belli şirketlere verilmesi için nüfuzunu kullanıp çıkar sağlamaktan, haksız iktisap yolu ile çok sayıda taşınır ve taşınmaz edinmiş olmaktan, yurtdışında ve sırda hesaplarda parası olmaya kadar uzanmaktadır." diye konuştu.

Macit, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu tür iddialardan temizlenmesi gerektiğini kaydetti. TSK'daki iddiaların ortaya çıkarılmasının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarı açısından da son derece önemli TSK'nın ihalelerinde yolsuzlukların yapıldığına ilişkin iddialar, ilk kez Şahinkaya olduğuna dikkat çeken Macit, şunları söyledi: "Silahlı Kuvvetlerindeki bu iddialar ilk kez Sayın Şahinkaya döneminde ortaya çıkmamıştır. Locheed, ITT gibi şirketlerin de Türkiye'de rüşvet dağıttıkların öne sürülmüş ve bu iddialar yargıya intikal ettirilmiştir. Bu nedenle bu tür iddiaların Silahlı Kuvvetleri rahatsız edeceği rahatsız edeceği yolundaki söylentiler, haklı olamaz. Tersine bu gibi iddiaların ortada bırakılması, silahlı kuvvetlerin sağlam gelenekleri ile bağdaşmaz. Esasen bu tip yolsuzluk iddiaları, hiçbir gerekçe ile örtbas edilemez."

CİHAN

Etiketler :