Yüce Divan Görevi Yargıtayın Olsun

Yüce Divan Görevi Yargıtayın Olsun

yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yüce Divan Görevinin Anayasa Mahkemesi yerine Yargıtaya verilmesi gerektiğini belirtti.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK), Adalet Bakanının başkanlık etmesinin yargı bağımsızlığını zedeleyen bir olgu olduğunu, yürütme erkinin içinde bulunan Adalet Bakanlığı Müsteşarının kurulun doğal üyesi olmasının da yargı bağımsızlığı ilkesi ile bağdaşmadığını söyledi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, adli yılın açılışında yaptığı konuşmada, kendilerine gönderilen yargı reformu taslağına eleştirilerde bulundu ve "yargıda siyasallaşma" uyarısı yaptı. Gerçeker, Yüce Divan yetkisinin de kendilerine verilmesini istedi.

Yargıtay Konferans Salonu'nda düzenlenen törende uzun bir konuşma yapan Gerçeker, konuşmasının önemli bölümünü Yargı Reformu Strateji Taslağı'na ayırdı.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Gerçeker, kurula Adalet Bakanı'nın başkanlık etmesinin yanlış olduğunu, Adalet Bakanlığı müsteşarının kurulun doğal üyesi olmasının da yargı bağımsızlığı ilkesini zedelediğini söyledi.

Kendilerine gönderilen taslakta bu yönde bir ilerleme olmadığını söyleyen Gerçeker, tersine, kurulun üye seçiminin yasama ve yürütme organı tarafından yapılması gibi bir durumun söz konusu olduğunu vurguladı. Gerçeker, bunun yargıda siyasallaşmayı da beraberinde getireceğini söyledi.

Gerçeker, taslakta belirtildiği gibi, Türkiye'de yargının demokratik meşruiyet gibi bir sorunu olmadığını kaydetti.

"Yüce Divan yetkisi Yargıtay'ın olmalı"

- Yüce Divan yetkisi Anayasa Mahkemesi'ne değil, Yargıtay'a verilmelidir

- Askere sivil yargı yolunu açan yasayla ilgili olarak: Askeri yargı konusunda yapılacak değişiklikler anayasa değişiklikleriyle birlikte yapılmalı. Böyle yapıldığı takdirde tartışmalar sona erer.

Etiketler :