Yüce Divan talebine ret!

Yüce Divan talebine ret!

İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasıyla birleştirilen İnternet Andıcı davasının bugün 57. duruşması görüşülüyor.

'İnternet Andıcı 'davasında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, dava dosyası için yetkisizlik ve görevsizlik talebinde bulundu ve dosyanın Yüce Divan'a gönderilmesini talep etti. Mahkeme heyeti verilen aranın ardından talebi reddetti.

İlker Başbuğ salona izleyicilerin alkışları arasında girdi. Başbuğ da kendisini ayakta alkışlayan izleyicilere el sallayarak karşılık verdi.

İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası'yla birleştirilen İnternet Andıcı Davası'nın 57. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki küçük salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve Emekli albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık hazır bulundu.

Mahkeme tarafındab 16 duruşmadan men edilen tutuklu sanık Serdar Öztürk duruşmaya katılmazken, hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ile kırmızı bülten ile aranmalarına karar verilen Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi. İkinci Ergenekon Davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Hasan Ataman Yıldırım ve 3 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı ayrıca CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve İkinci Ergenekon Davası'nda tutuksuz olarak yargılanan Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç da izleyici olarak duruşmaya katıldı. İlker Başbuğ'un çocukları Feride ve Murat Başbuğ da duruşmayı izliyor.

İZLEYİCİLER İLKER BAŞBUĞ'U AYAKTA ALKIŞLADI

İlker Başbuğ ve diğer tutuklu sanıklar saat 09.25 de duruşma salonuna alındı. İlker Başbuğ'un duruşma salonuna alınmasıyla birlikte duruşma salonunda bulunan izleyiciler Başbuğ'u ayakta alkışladı. Başbuğ da kendisini ayakta alkışlayan izleyicilere el sallayarak karşılık verdi. Sanık sandalyesine oturan Başbuğ bir süre tutuklu sanıklardan Hasan Iğsız ve Mehmet Otuzbiroğlu ile sohbet ettiği görüldü.

BAŞBUĞ'UN KİMLİK TESPİTİ YAPILDI

80 gündür Silivri 5 No'lu L Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve bugün ilk kez duruşmaya katılan Başbuğ'un kimlik tespiti yapıldı. 69 yaşında olan İlker Başbuğ, Fenerbahçe korumalı konutlarda ikamet ettiğini ancak 6 Ocak 2012 tarihinden beri Silivri 5 No'lu Cezaevi'nde kaldığını söyledi. Evli ve 2 çocuk babası olduğunu söyleyen Başbuğ, 7 bin aylık gelirinin olduğunu ayrıca bir de kira geliri olduğunu ifade etti. Başbuğ emekli subay olduğunu da sözlerine ekledi.

AVUKAT YETKİSİZLİK VE GÖREVSİZLİK TALEP ETTİ

Duruşmada söz alan Bağbuğ'un avukatı, görevsizlik ve yetkisizlik kararı verilmesi için talepte bulunacağını belirtti.

Sezer, müvekkili hakkında bir suçtan bahsedilecekse bunun da ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' suçu olduğunu belirterek, Anayasa'nın 148. maddesine göre müvekkili hakkında yargılamada görevli olan mahkemenin ''Yüce Divan'' olduğunu kaydetti.

Müvekkilinin o dönemde genelkurmay başkanı olması nedeniyle, görevinden dolayı basın açıklamaları yaptığını dile getiren Sezer, ''görevsizlik'' kararı verilerek, dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapılabilmesi için ''Anayasa Mahkemesi''ne gönderilmesini istedi.

Sezer, mahkemenin aksi yönde bir karar vermesi durumunda da internet siteleri konulu andıcın hazırlandığı yerin Genelkurmay Başkanlığı karargahı olduğunu dile getirerek, yetkili mahkemenin de Ankara'daki olduğunu kaydetti.

Talep üzerine görüşü sorulan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel de bu taleplerin reddedilmesini istedi. Duruşmaya ara verildi.

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından talebi reddetti.

DAVALAR 17 ŞUBAT'TA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ

13. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Şubat 2012 tarihinde İlker Başbuğ hakkında açılan davanın, İnternet Andıcı Davası ile birleştirilmesine karar vermişti. İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Ocak'ta tutuklanan Başbuğ 'un “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs 'suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve 'terör örgütü yöneticisi olmak 'suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi isteniyor. İnternet Andıcı davası'nda 16'sı tutuklu 30 sanık yargılanıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.