Yüksek Mahkeme kararı: 4C devam edecek

Yüksek Mahkeme kararı: 4C devam edecek

Anayasa Mahkemesi, özelleştirilen Tekel'in kamuda kalan işçilerini sözleşmeli personel statüsüne geçiren (4-C) yasal düzenlemenin iptali için açılan davayı reddetti. Buna göre 8 bin 247 Tekel işçisi, 4-C'li statüde çalışmaya devam edecek. İptal kararı, 4-

Tekel işçilerinin haftalar süren eylemiyle gündeme gelen 4-C statüsüyle (geçici sözleşmeli) personel istihdamı uygulamasının iptali istemi, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. Böylece Ankara Kızılay'da çadır kurarak eylem yapan Tekel işçilerinin son beklentisi de boşa çıktı. Tekel işçileri, 4-C statüsünde çalışmayı sürdürecek. Geçen yıl yaklaşık iki ay süren eylemde Tekel işçileri 4-C statüsüne geçmemek için uzun süre direnmişti. Konunun Danıştay'ın gündemine taşınmasının ardından yüksek mahkeme, 4-C'li personel istihdamının Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmederek maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı almıştı. Bu arada Tekel işçileri 8 ay iş kaybı tazminatı aldı.

Anayasa Mahkemesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun, geçici personel çalıştırılmasına imkan sağlayan 4-C maddesinin iptali istemini oyçokluğuyla reddetti. Mahkeme, bu başvuruyla ilgili olarak ilk incelemesini 20 Mayıs 2010'da yapmıştı. Davayı esastan görüşmeye, yürürlüğünün durdurulması isteminin de esas inceleme aşamasında ele alınmasına karar verilmişti. Başvuruyu önceki gün esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, iptal isteminin reddine karar verdi. Yüksek mahkeme, kararı oyçokluğuyla aldı. TÜİK'te 4-C statüsünde çalışan bir vatandaşın Danıştay'a başvurması ile başlayan süreç, daha sonra Tekel işçileri için de umut olmuştu. Ancak Danıştay 2. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetmişti. Vatandaşın karara itiraz etmesi üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na geldi. Kurul, 4-C'nin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla maddenin iptali için itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı almıştı. Mahkemenin kararıyla süreç tamamlanmış oldu. Hükümet, her yıl 657 sayılı yasanın 4-C maddesine dayanarak yayınladığı Bakanlar Kurulu kararı ile özelleştirmeden gelen işçilerin kamuda sözleşmeli istihdamına imkan sağlıyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal istemini reddetmesi, özelleştirme sonrası kamuda kalan ve 4-C statüsünde çalışan 20 bini aşkın işçiye de rahat bir nefes aldırdı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :