Yükselmeye devam edecek mi?

Yükselmeye devam edecek mi?

Financial Times'ta yayımlanan bir haber analizde, son dönemde artan talebe bağlı olarak değer kazanan altın hakkında önemli değerlendirme yapıldı.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.283,25 dolara yükselerek, yeni bir tarihi rekora imza attı. Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı Cuma günü 1.282,75 dolara kadar yükselmişti.

Son bir yılda altının ons fiyatı yüzde 25'ten fazla artış kaydetti.

Serbest piyasada Cumhuriyet altını 401 liradan satılıyor. Çeyrek altın ise 101 liradan işlem görüyor.

ALTIN YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK

Financial Times'ta yayımlanan bir haber analizde, son dönemde artan talebe bağlı olarak değer kazanan altının, enflasyon ya da deflasyon korkusu fark etmeksizin yükselişini sürdüreceği ve 2,000 doların da üzerine çıkabileceği belirtildi.

Birçok analist altındaki bu yükselişin yılsonuna kadar devam edeceğini öngörürken, fiyatların birkaç yıl içerisinde enflasyona göre ayarlanmış olarak da yeni bir rekor kıracağını tahmin ediyor.

Enflasyona göre ayarlandığında, altın fiyatları bugüne kadarki en yüksek seviyesini 2,250 dolar ile Şubat 1980'de gördü. O tarihte altının onsu nominal olarak 850 dolara ulaşmıştı.

Değerli madeninin fiyatındaki yükseliş kısmen enflasyona yönelik devam eden endişelerden kaynaklanıyor. Ancak son dönemde hiper enflasyon korkusu kadar deflasyonla bağlantılı kaygılar da fiyatların artmasında etkili oluyor. Görünüşte birbiriyle zıt görünen bu iki senaryoya rağmen altın fiyatları yükselmeye devam ediyor.

Her ne kadar altın gerek enflasyon gerekse de deflasyona karşı birebir koruma sağlamasa da, hem finansal çöküş hem de belirsizlik dönemlerinde her iki senaryo olasılığında, bu değerli maden iyi bir yatırım tercihi olarak kabul ediliyor.

DÜŞÜK FAİZ ETKİLİ

Altında yaşanan son yükseliş büyük oranda diğer yatırım araçlarının cazibesini artmasına neden olan düşük faiz oranlarından kaynaklanıyor. Ancak, merkez bankalarının bir zamanlar olduğu gibi kendi kaderlerini tayin eden kurumlar olduğuna olan inancın azalması da bu duruma önemli etki yapıyor.

 

Ülke ve belediye borçlarının yarattığı kaygılar ve bununla bağlantılı olarak kurlarla ilgili kaygılar da rahatsızlığı artırıyor.

Aslına bakılırsa altının etkili bir yatırım aracı olmasında enflasyon ve deflasyon korkusundan çok, finansal sistemde o dönemde yaşanan sıkıntıların ne kadar etkili olduğuyla bağlantılı. SABAH İNTERNET

Etiketler :