Yunan komandoları filoyu bastı

Yunan komandoları filoyu bastı

Yunan komandolar operasyon düzenledikleri Kanada gemisi Tahrir’i Gazze yolundan çevirdi. Üç aktivist gözaltına alınırken, dün filonun Fransız gemisi Yunan karasularından çıkmayı başardı.

Yunanistan’da komandoların önceki gün limandan ayrılmaya çalışan Gazze filosundaki Kanada gemisi ‘Tahrir’e operasyon düzenlemesinin ardından dün geminin üç aktivistini de tutuklarken, ‘Haysiyet El Karama’ adlı Fransız teknesi Yunanistan karasularından ayrılmayı başardı. Yunan karasularından çıkabilen tek tekne olan Haysiyet El Karama’nın, sol görüşlü Fransız siyasetçi Olivier Besancenot liderliğindeki 8 aktivist ve 2 mürettebatıyla uluslararası sularda bulunduğu açıklandı.

 

Filoyu durdurmakta kararlı olduğunu önceki gün Tahrir’e SAT operasyonu ile gösteren Atina’dan dün de Kanadalı Sandra Ruch ve Soha Kneen ile Avustralyalı Michael Coleman adlı aktivistlerin tutuklandığı haberi geldi. Yunan yetkililer, bir Kanadalı’nın limandan izinsiz ayrılmak, diğer iki aktivistin de kanoyla sahil güvenlik botunu engellemeye çalışmakla suçlandığını açıkladı. Yunan sahil güvenlik ekiplerinin dikkatini çekmemek için dört aktivisti ve geminin Yunan kaptanını limanda bırakarak yola çıkan Tahrir’e SAT müdahalesi ise komandoların su sıkarak gemiyi engellemeye çalışmasıyla başladı. Komandolar başarısız olunca gemiye çıkmayı denedi. Bu sırada iki aktivist kanoyla sahil güvenlik botunu, oyalamaya çalıştı.

Alkışlarla karşılandılar

Aktivistler, balık ağlarıyla geminin çevresini sararak komandoları engellemeyi denedi ama komandolar gemiye çıkmayı başardı. Aktivistlerin, kaptan köşküne ulaşmalarını barikatlar kurarak engellemeye çalıştığı komandolar kapıyı kırarak içeri girdi ve kontrolü ele geçirdi. Aktivistler bu kez de geminin ön tarafına geçerek kaptanın görüş açısını engellemeye çalıştı. Ancak komandolar gemiyi römorkörle limana çekti. Limanda bekleyen çok sayıda Yunanlı gemidekileri alkışlarla karşıladı ve ‘Özgür Gazze’, ‘Özgür Yunanistan’ sloganları attı. Rıhtıma yakın evlerde oturan Yunanlılar da evlerinin pencerelerinden zafer işareti yaparak aktivistlere destek oldu. Filo organizatörleri, Yunan askerlerinin gemiye müdahalesinin hukuk dışı olduğunu belirterek, haklarını uluslararası arenada arayacaklarını açıkladı. Dünyanın farklı yerlerinden insanların olaya tepki gösterdiğini aktaran organizatörler, Gazze’ye gitmeye kararlı olduklarını ve filo yola çıkana kadar denemelere devam edeceklerini söyledi. 

Operasyonun ardından dün de Tahrir’deki 11 gazeteci ve 36 aktivistin gemiden çıkmasına izin verilmedi. Elektrikleri kesilen gemide bekleyen aktivistler, görevlilere tepki gösterirken, gemidekilere oturma eylemiyle destek veren bir grup Yunanlı, komandolarca liman dışına çıkarıldı. Aktivistler, iki katlı geminin alt katındaki gazetecilerin haber ve fotoğraflarını geçebilmeleri için sahil güvenlik ekiplerinin bu bölüme girmesine de izin vermiyor. Gazeteciler, iç çamaşırları ve çantalarındaki özel bölmelerde gizledikleri fotoğrafları, Yunan meslektaşlarının yardımıyla limandan dışarı çıkartıp yayına veriyor. 

Papulyas pazar İsrail’e gidiyor

Yunanistan, Özgürlük Filosu-2’nin Gazze’ye insani yardım götürmesini engellerken, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, İsrail’e resmi bir ziyaret gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Papulyas, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in daveti üzerine pazar günü bu ülkeye üç günlük bir ziyarette bulunacak. Bu ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile de bir görüşme gerçekleştirecek. Yunanistan ve İsrail arasında geçen yıldan bu yana artarak devam eden askeri işbirliği ve ortak tatbikatlar hız kesmezken, iki ülke geçen yıl da Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin kurulmasını kararlaştırmış, ilk toplantının temmuz ayında İsrail’de yapılması planlanmıştı. Papulyas’ın ziyaretinden sonra Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin bu ay toplanıp toplanmayacağı merak ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.