Yunanistan adaları çaktırmadan satmış

Yunanistan adaları çaktırmadan satmış

Yunanistan'ın iflastan kurtulması için Almanlar'ın 'adaları satın' önerisi, uzun yıllardan bu yana saklanan bir sırrı ortaya çıkardı. Adaları alanlar arasında her milletten zengin var

Almanya’da iktidarda bulunan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti’nin bazı üyeleri tarafından gündeme getirilen, Yunanistan’ın borçlarını ödeyebilmesi için adalarını satması önerisi, gerçekte uzun yıllardan bu yana uygulandığı ortaya çıktı.

Ege’de Yunanistan’a ait adaların yabancılara satıldığı anlaşıldı. Yunan basın-yayın organlarında çıkan haberlere göre, Arap zenginler, Kıbrıs, İngiliz ve Alman yatırım şirketleri, Hollywood yıldızları Yunan adalarını satın almaya ilgi gösterdi. CB Richard Ellis adlı uluslararası emlak şirketinin verilerine göre, son dönemde en az 4 ada el değiştirdi. Bilgilere göre Doko adasının değeri 180 milyon Euro olarak hesaplandı. Kıbrıs Rum şirketlerinin, turistik amaçlı değerlendirmek üzere bazı adaların satın alınmasıyla yakından ilgilendiği belirtiliyor.

Drimos adacığını ise bir grup İngiliz satın almaya çalışıyor. 800 dönümlük Kithros adacığının ise satıldığı belirtiliyor. Korint Körfezi’ndeki bir adacığın 2 milyon Euro’ya satıldığı, bir ikincisinin ise daha ucuz olduğu kaydediliyor. Alman ve İngilizler’in Ege’de Velopula ve önemli turistik adalardan Santorini’nin karşısındaki Asproneri’yle değeri 10 milyon Euro üzerinden ilgilendikleri kaydediliyor.

EN UCUZU 1.2 MİLYON EURO

1975’ten bu yana 2 binden fazla ada satan Alman vatandaşı Ferhat Vladi, elinde 5 tane satılık Yunan adası olduğu belirtti. En ucuzu Corinth Körfezi’ne 1.5 mil açıkta bulunan ve 1 hektarlık yüzölçümüne sahip olan adaya biçilen fiyat 1.2 milyon Euro.

Adaların maliyetini belirleyen farklı etmenler var. Elbette adanın büyüklüğü önemli bir faktör. Ancak adanın bulunduğu yer de en az büyüklüğü kadar önemli. Adalarda yaşamada karşılaşacak en önemli sorun tatlı su.

Milliyet

Etiketler :