Yunanistan ile gaz parası yüzünden tahkimlik olduk

Yunanistan ile gaz parası yüzünden tahkimlik olduk

Yunanistan’ın doğalgaz şirketi DEPA’nın, BOTAŞ’a olan borcu 250 milyon doları aştı

Yetkililer, İsviçre mahkemelerinde tahkim davası açtıklarını vurgulayarak, “Borç tutarı katlanarak artıyor ama borcu kabul etmeyen DEPA ödemeye yanaşmıyor” diyor

Borç krizi nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan’ın Türkiye’ye borçları da artıyor. Yunanistan doğalgaz şirketi DEPA’nın BOTAŞ’a borcu, 250 milyon doları aştı. BOTAŞ, DEPA aleyhine İsviçre mahkemelerinde tahkim davası açtı. BOTAŞ ile Yunan doğalgaz şirketi DEPA, bu ülkeye satışı yapılan doğalgazın yeni fiyatı konusunda anlaşma sağlayamadı. BOTAŞ, alacaklarını tahsil etmek için yasal süreçleri işletmeye karar verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve BOTAŞ yetkilileri, Türkiye’nin, Yunanistan’a yılda 750 milyon metreküp doğalgaz sattığını belirterek, “Türkiye, Azerbaycan’dan aldığı doğalgazın bir bölümünü Yunanistan’a ihraç ediyor. Azerbaycan, doğalgaz fiyatını artırdı. Türkiye, fiyat artışını DEPA’ya yansıtmak istedi. DEPA, sözleşmeye karşın bu artışı kabul etmedi. DEPA’nın bu tavrı devam ediyor. Bu nedenle anlaşmazlık tahkime taşındı” dedi.

İŞ YARGIYA KALDI
Yetkililer, DEPA’nın doğalgazdan doğan borcunu üstlenmemesi nedeniyle İsviçre mahkemelerinde tahkim davası açtıklarını vurgulayarak, “Borç tutarı katlanarak artıyor (faizler ekleniyor). Son yapılan hesaplamalara göre alacak tutarı 250 milyon doları aştı” dedi.

AZERBAYCAN FİYAT ARTIRDI, KOMŞU KABUL ETMEDİ
BOTAŞ’ın, Azerbaycan’dan aldığı doğalgazın fiyatı, Nisan 2008’den geçerli olmak üzere (her 1000 metreküp) 120 dolardan 250 dolar düzeyine çıktı. Türkiye; Azerbaycan’a, 2008 yılının nisan ayından başlayarak Mayıs 2010 dönemine kadar 2 yıl boyunca çektiği doğalgaz için geriye yönelik olarak fiyat farkı ödemesi yaptı. BOTAŞ, yeni fiyat DEPA’ya sözleşme gereğince yansıtmak istedi ancak DEPA kabul etmedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.