Yunanistan ve İsrail'den diplomatik evlilik

Yunanistan ve İsrail'den diplomatik evlilik

ATİNA- Atina ve Tel Aviv, "ortak bakanlar kurulu" oluşturma kararı aldı.

Yunanistan ve İsrail, son dönemde yoğunlaşan ilişkilerini daha da derinleştirmek amacıyla "İşbirliği Ortak Bakanlar Kurulu" oluşturma kararı aldı. Farklı alanlarda taraflar arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi hedefleyen adım, Başbakan Yorgo Papandreu'nun mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile dün gece yaptığı telefon görüşmesinden sonra atıldı. Bu bağlamda İsrail Dışişleri Bakanı Evidgor Lieberman, bugün Atina'ya geliyor.

Yunanistan ve İsrail, geçen yaz karşılıklı üst düzey ziyaretlerle ilişkilerde yeni bir döneme girilmesini kararlaştırmıştı. Yunan Başbakan'ın basın bürosu, ilişkilerde hızlı adımlar atan iki ülkenin, en geç iki ay içinde "ortak bakanlar kurulu" toplantısını yapacaklarını duyurdu. Ortak bakanlar kurulunda, turizm, enerji, savunma, güvenlik, teknolojik araştırmalar ile tarım konularında işbirliğini güçlendirmek için yapılması gerekenler masaya yatırılacak. İki ülke başbakanının öncülüğünde yapılacak ortak bakanlar kuruluna, ilgili bakanlar da katılacak.

Atina ve Tel Aviv arasında kurulacak ortak bakanlar kurulu, Ankara-Atina arasındakinin bir benzeri olacak. Yunan diplomatik kaynaklar, Yunanistan-İsrail ve Güney Kıbrıs arasında kurulması planlanan "yeni eksen"in Türkiye'den geçmeyeceğine dikkat çekti. Kaynaklar, İsrail ve Güney Kıbrıs arasında ''Münhasır Ekonomik Bölge'' (MEB) sınırlarının belirlenmesi anlaşmasının imzalanmasından sonra Doğu Akdeniz'de "yeni dengeler"in kurulmakta olduğunu hatırlattı. Geçen aralık ayında imzalanan anlaşmadan sonra İsrail ve Güney Kıbrıs, deniz sınırlarında zengin doğalgaz yataklarının değerlendirilmesi için adım atılacağı duyurmuştu.

LİEBERMAN ATİNA'DA

Bu bağlamda İsrail Dışişleri Bakanı Avidgor Lieberman, en geç iki ay içerisinde yapılması beklenen ortak bakanlar kuruluna hazırlık amacıyla bugün Atina'ya geldi. 4 gün sürecek ziyareti sırasında Lieberman, bugün Dışişleri Bakanı Dimitris Druças, yarın da Papandreu ve Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüşecek. Yunan parlamentosunu da ziyaret edecek olan İsrail Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı Evangelos Venizelos ve Atina Başpiskoposu İeronimos'la da görüşecek. Atina'da müze ziyaretleri kapsamında Akropolis ve Yahudi Müzesi'ni de gezecek.

Lieberman'ın yapacağı temaslarda enerji işbirliği, İran ve Ortadoğu konuları da ele alınacak.

Görüşmelerde yatırımlar konusu ile İsrail'in başarılı olduğu tarım teknolojileri de ele alınacak. Öte yandan Netanyahu'nun geçen yaz Atina'ya yaptığı ziyarette gündeme getirdiği, ABD'deki Yunan ve Yahudi lobilerinin işbirliği yapmaları konusu da Lieberman'ın ajandasında yer alan başlıklar arasında.

Geçen yıl önce Papandreu Tel Avivi, hemen ardından da Netanyahu Atina'yı ziyaret etmişti. Karşılıklı üst düzey ziyaretlerle devam eden ilişkilerde iki ülke, 2011'de ortak askeri tatbikatlara devam kararı almıştı.

CİHAN

Etiketler :