Yürek sızlatan 12 Eylül utancı

Yürek sızlatan 12 Eylül utancı

12 Eylül Darbesi'nin 30. yılında Ankara'da "utanç müzesi" kurulacak.

Serbest ÖZDEN'in haberi

İdam edilen gençlerin özel eşyalarının da yer alacağı müzede, 17 yaşında idam edilen Erdal Eren'in asıldığında üzerinden alınan eşyaları ilk kez sergilenecek.

12 Eylül 1980 darbesinin 30. yıldönümü, tarihi bir referanduma ve çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu organizasyonlardan biri ise darbecilerin 'vicdanını' ve mağdurların yaşadığı insanlık dışı işkenceleri gözler önüne serecek.Devrimci 78'liler Federasyonu'nun '12 Eylül Utanç Müzesi' adını verdiği sergi, Erdal Eren'in özel eşyalarının yanı sıra işkence aletleri, sevdalı mektupları, tespihler ve kanlı idam gömlekleri ile  darbecilerin 'vicdanını' bir kez daha gözler önüne serecek.

SON MEKTUPLAR...

Türkçe ve Kürtçe bastırılan "Darbenin 30. yılında Unutmadık! Unutmayacağız!" şeklindeki afişlerle duyurulan etkinlik, Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 3 Eylül'de açılacak '12 Eylül Utanç Müzesi' ile başlayacak. Ankara 78'liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, darbe mağdurları, tanıklar ve ailelerden toplanan eşyalarla "Utanç Müzesi'ni" oluşturduklarını söyledi. İdam edilen gençlerin, ailelerine yazdığı son mektupların yanı sıra cezaevlerinde kullanılan türlü işkence aletlerinin de sergileneceğini söyleyen Esentürk, darbenin farklı boyutlarını anlatan konferansların ardından akşam konserleri olacağını anlattı.

EREN'İN EŞYALARI İLK KEZ

Yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren'in özel eşyaları da Utanç Müzesi'nde ilk kez sergilenecek. Eren'in ailesinin dahi ilk kez göreceği eşyaları, arkadaşlarından temin ettiklerini belirten Esentürk şöyle devam etti:

"İdam tutanağında Erdal'ın üstünde neler çıktıysa onların bir kısmı sergilenecek. Binlerce sayfa mahkeme dosyalarını sergileyeceğiz. 12 Eylül'de sanat, mizah ve karikatür gibi çeşitli sergiler olacak. Mamak, Metris ve Diyarbakır cezaevlerinin ise özel köşeleri olacak. Müzenin onur konuğu da çocuklarını hapishanelerden çekip koparmak için uğraşan ak saçlı analarımız olacak."

BUGÜN

Etiketler :