Yurt dışından 21 milletvekili

Yurt dışından 21 milletvekili

Avrupa'da yaşayan 2.5 milyon seçmen 21 vekil belirleyecek2011 seçimlerinde 21 vekil yurt dışından

Avrupa'da en çok vatandaşımızın bulunduğuAlmanyagüvenlik bahanesiyle Ankara'nın bu isteğine diretirken bu ülkede faaliyet gösteren Türk Sivil Toplum Kuruluşları önümüzdeki seçimler için kolları sıvadı. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının yaşadığı eyaletlerde oy kullanabilmesi için şimdiden önlemler alınmaya başlandı. Türkiye ocak ayının başına kadar Alman hükümetine seçimler konusunda süre verdi. Bu süre içerisinde Almanya olumsuz yanıt verse bile gurbetçiler için 13 merkezde sandıklar kurulacak.

21 Milletvekili seçilecek

Daha önce sadece sınır kapılarında ve hava limanlarında oy kullanabilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları artık yaşadıkları ülkelerde de oy kullanabilecek. Hükümetin bu konuda sürdürdüğü çalışma son aşamaya geldi. Mektupla oy kullanmanın iptalinin ardından bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin ardındanİstanbul2. Bölge ileAnkara1. Bölge milletvekili listeleri Avrupa'dan seçilecek olan vekillere göre düzenlendi. Partilerin yurt dışı milletvekili adaylarıyla ilgili olarak izleyecekleri yöntem üzerinde ise henüz bir çalışma yok. Bu konuda YüksekSeçimKurulu'nun alacağı karar siyasi partiler için bağlayıcı nitelikte olacak.

İzmir'e eşit seçmen sayısı var

2.9 milyon seçmeni bulunanİzmir26 milletvekili çıkarırken, 2.7 milyon seçmenin yaşadığı Almanya'daki vatandaşlarımız parlamentoda temsil edilemiyor. Bu konuyu yıllardır gündemde tutan gurbetçilerimizin isteği sonunda yerine getiriliyor. İlk aşamada gurbetçileri temsilen 21 milletvekili parlamentoya girecek. Milletvekili adaylarını da gurbetçilerimiz kendi içlerinden belirleyecek.

STK'lar daha etkili olacak      

Genel seçimlerde yurt dışında bulunan Türk Sivil Toplum Kuruluşları siyasi partiler kadar etkili olacak. Çünkü yurt dışındaki seçimlerde yıllardır kuruldukları ülkelerde vatandaşlarımızın haklarını savunan bu kuruluşlar yeni dönemde partilere vekil adayı önerebilecek.

Çok sayıda ülkede temsilcilik açan Türk siyasi partileri de seçim çalışmalarını bu büroları aracılığı ile sürdürecek.

AB'nin yapamadığını Ankara yaptıTürkiye'yi “Demokrasi kritkerleri”ne uymadığı gerekçesiyle eleştiren yıllardır eleştiren Almanya, Türk vatandaşlarının oy kullanmasına engeli çıkaran ilk ülke oldu. Türkiye ise Avrupa Parlamentosu'na üye göndermemesine rağmen, kendi meclisinde Avrupa'da yaşayan vatandaşlarına yer açıyor. Almanya bölücü terör örgütü PKK yandaşlarını bahane göstererek kendi sınırları içerisinde sandık konulmasına karşı çıkıyor. Türkiye ise güvenlik bahanelerini inandırıcı bulmuyor.


 

Etiketler :